Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Motivele pentru care Franța și Germania s-au opus aderării României la Schengen

Angela Merkel, Francois Hollande

Evenimentul Zilei:

Patru țări s-ar fi opus vehement ca la următoarea ședință a Consiliului JAI să fie admise România și Bulgaria în spațiul Schengen...  Două state s-ar fi opus oricum, Olanda și Finlanda, cu care sunt convins că nu s-a negociat schimbarea poziției din ședințele anterioare, dar celelalte două, Germania și Franța sunt surprize. Amândouă păreau mai mult decât binevoitoare cu noul președinte al României, amintind aici doar că prima vizită în calitate de președinte a lui Iohannis a fost în Franța. Cum întotdeauna în spatele declarațiilor privind o decizie de asemenea anvergură se ascund amănunte importante poate nu ar fi rău să trecem în revistă principalele motivații care circulă „pe surse”. Primul este că spațiul Schengen este la momentul reorganizării după criza refugiaților din Africa și Orientul Mijlociu. A doua este ancheta EADS care trenează de ceva timp. A fost disjunsă o parte care, de luni, e pe masa instanței de la Înalta Curte. Declanșarea acestei anchete ar fi un disconfort major pentru ambele țări, EADS fiind un consorțiu format din 2 companii, una franceză și una germană. În fine, ar fi și motivații separate. Germaniei nu se poate să-i fi picat bine poziția mult prea intransigentă a României în privința relocării refugiaților, iar Franța sigur privește cu îngrijorare mersul anchetei în dosarul Apa Nova, ajuns la administratorii francezi ai companiei care a preluat alimentarea cu apă a Capitalei. Veolia este una dintre cele mai mari companii franceze în materie managementul deșeurilor, energie și mediu, afacerea din România fiind una dintre cele mai importante din afara granițelor.

RFI:

Uniunea Europeană încearcă să controleze mai bine fluxurile migratorii. In ajunul primelor transferuri de refugiaţi care vor avea loc vineri între două state europene – 20 de refugiaţi eritreeni din Italia vor pleca în Suedia - miniştrii europeni de Interne reuniţi la Luxembourg au dorit să accelereze trimiterea înapoi acasă a refugiaţilor care se dovedesc a fi în fapt doar migranţi economici. După ce s-au înţeles cu greu în privinţa repartizării refugiaţilor între diversele state ale Uniunii Europene, a venit momentul să se discute soarta celor care nu sunt decât « simpli » migranţi economici – şi deci care nu pot beneficia de statulul de azilant. Subiectul nu a fost nici pe departe unul de discordie aşa cum a fost cel al repartizării refugiaţilor. Ideea este de a accelera procesul de repatriere a acestor refugiaţi. « Cei care nu au nevoie de protecţie internaţională trebuie să se întoarcă în ţările lor de origine » afirma ministrul luxemburghez de externe şi al imigraţiei Jean Asselborn, gazda reuniunii de joi. Pentru moment, politica europeană în acest domeniu este ineficientă : în 2014 doar 39% dintre migranţii ilegali trimişi acasă chiar au părăsit teritoriul european. Alte câteva sute de mii cărora le-a fost refuzată cererea de azil au rămas deci ilegal în Europa.

Ziarul Financiar:

Germania, locomotiva eco­nomiei europene şi ţara către care se în­dreaptă cea mai mare parte a exporturilor româneşti, are probleme tehnice deloc de neglijat. Exporturile, motorul economiei germane, scad cu o viteză atinsă doar în criză, nivelul activităţii din industrie şi al comenzilor pentru aceasta s-a redus, Volkswagen, cea mai mare companie şi angajator de top, riscă să fie blocată de scandalul monstru al emisiilor toxice, iar Deutsche Bank a anunţat o „avarie“ de 6 miliarde de euro. Către Germania se îndreaptă 20% din exporturile româneşti, iar o parte semnificativă din aceste exporturi sunt reprezentate de piese şi componente pentru industria auto germană, cel mai mare exportator al acestei ţări. Exporturile Germaniei au înregistrat în august cea mai abruptă scădere lunară din ultimii şapte ani, amplificând temerile - induse de reducerea accen­tuată din aceeaşi lună a comenzilor şi a activităţii din industrie - că cererea externă slabă, mai ales din China, îşi pune amprenta pe cea mai mare economie europeană, scrie Reuters.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.