Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Motivul invocat de IDF pentru a ataca zona în care se adăpostesc refugiații palestinieni

palestinieni evacueaza gaza

Motivul invocat de IDF pentru a ataca zona în care se adăpostesc refugiații palestinieni

Oficiali israelieni cred că gruparea islamistă palestiniană Hamas a pierdut controlul asupra nordului Fâşiei Gaza, pe măsură ce avanposturile lor s-au prăbuşit şi comandanţii lor au fost ucişi sau au fugit către sudul Fâşiei Gaza, relatează duminică agenţia de presă israeliană TPS, relatează Agerpres. De precizat că o mare parte dintre refugiații palestinieni au plecat din nordul Fâșiei Gaza înspre sud.

Sursa citată scrie că, pe măsură ce armata israeliană (IDF) îşi mută atenţia către sudul Fâşiei Gaza, este de aşteptat ca următorul punct fierbinte al luptelor să fie Khan Yunis, al doilea cel mai mare oraş din Gaza şi fieful lui Yehya al-Sinwar, şeful Hamas din Gaza.

Hamas a confirmat vineri că Ahmed Behar, numărul trei din grupare şi cel mai înalt oficial Hamas eliminat după atacul terorist al grupării palestiniene din sudul Israelului, a fost ucis într-un atac aerian israelian la începutul săptămânii. Moartea lui Behar şi a altor membri importanţi sugerează că Hamas a pierdut controlul asupra nordului Fâşiei Gaza, scrie TPS.

Behar, în vârstă de 76 de ani şi membru al biroului politic al Hamas, aflat la guvernare în Gaza, era un asociat apropiat al fondatorului Hamas, şeicul Ahmed Yassin.

Atacurile aeriene israeliene din timpul weekendului au vizat un număr de înalţi oficiali ai Hamas, a declarat purtătorul de cuvânt al IDF, Daniel Hagari, sâmbătă seara.

Ahmed Randor, comandantul brigăzii nord a Hamas, şi Ahmed Siam, comandantul brigăzii de rachete a grupării, se aflau într-un buncăr subteran lovit de Israel, a spus Hagari. Randor era numărul trei în ierarhia militară a Hamas şi a contribuit la planul de răpire a soldatului israelian Gilad Shalit în 2006.

Într-un alt buncăr subteran lovit de Israel se aflau Asam Dalyis, şeful guvernului Hamas din Gaza, şi Raukhi Mushta şi Sameh Sarraj, asociaţi apropiaţi ai lui Yehya al-Sinwar.

Mushta s-a numărat printre cei 1.027 de deţinuţi cedaţi de Israel în schimbul eliberării soldatului Shalit, în 2011, şi era descris drept mâna dreaptă a lui Al-Sinwar.

Sarraj era fondatorul unităţii de ofensivă cibernetică a Hamas care operează din Turcia, scrie TPS.

Alți lideri lichidați

Printre alţi înalţi oficiali ai Hamas ucişi de armata israeliană în ultimele zile se numără Iman Siam, şeful arsenalului de rachete al Hamas din Gaza, Atsam Dealis, premierul de facto al Hamas, şi Matzafa Suaf, publicist şi jurnalist în slujba Hamas.

Biroul politic al Hamas, principala sursă de putere a lui Al-Sinwar, a suferit mai multe lovituri, odată cu eliminarea a şapte dintre membrii săi, printre care Osama Mazini, care era şi preşedinte al Consiliului Shura Council al Hamas.

Au plecat din nord spre sud, la recomandarea IDF

Peste 100.000 de locuitori din Fâşia Gaza s-au refugiat către sud în perioada 8-10 noiembrie, în condiţiile în care forţele israeliene acţionează „în adâncime în Gaza City”, a declarat un purtător de cuvânt al armatei israeliene, Daniel Hagari, informează Rador Radio România.

Circa 10.000 de oameni au fugit din nordul Fâşiei Gaza spre sud în cursul zilei de sâmbătă (18 noiembrie), potrivit Biroul Naţiunilor Unite pentru Coordonarea Afacerilor Umanitare (OCHA), citat de dpa.

Această cifră se bazează pe estimările observatorilor ONU de pe teren, a transmis OCHA duminică devreme, menţionând că printre ei se numără şi minori neînsoţiţi.

Locuitorii din Gaza au dat curs instrucţiunilor forţelor armate israeliene (IDF) care le-au spus în mod repetat civililor să părăsească partea de nord a Fâşiei Gaza.

Israelul afirmă că Hamas dispune de centre de comandă şi de baze de lansări de rachete în spitale, şcoli şi clădiri rezidenţiale din nord.

OCHA a informat că refugiaţii le-au spus că au fost nevoiţi să treacă prin puncte de control israeliene dotate cu aparate de recunoaştere facială, ceea ce sugerează că Israelul se teme că printre refugiaţi se numără terorişti cunoscuţi.

Unele persoane au fost reţinute la punctele de control, potrivit unor relatări neconfirmate.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.