Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Motivul pentru care europenii au considerat roșiile ca fiind otrăvitoare timp de 200 de ani

Reddit
rosii

Din punct de vedere botanic, roșia este un fruct. În anul 1893, Curtea Supremă a Statelor Unite ale Americii în mod unanim a decis că la colectarea taxelor vamale roșiile trebuie considerate legume (deși curtea a trecut în revistă faptul că din punct de vedere botanic, roșiile sunt fructe).

În anul 2001, Uniunea Europeană a decis oficial că roșia este fruct, și nu legumă.

Deși acum pot fi găsite în orice supermarket, au existat vremuri în care roșiile nu erau populare, fiind considerate nu doar un „fruct misterios”, ci și blestemate. Și chiar mai mult decât atât – oamenii erau siguri că era suficientă o mușcătură dintr-o roșie și moartea era iminentă.

Semințele de tomate au fost aduse în Europa în secolul al XVI-lea din America de Sud de către conchistadori, astfel că primele țări în care roșiile au fost răspândite au fost Spania și Portugalia. Există înregistrări conform cărora semințele de roșii au fost aduse pe corabia lui Hernan Cortes, același conchistador care a distrus statalitatea aztecilor și care, împreună cu roșiile, a adus în Europa vanilia și boabele de cacao.

La acea vreme, nu se acorda nicio atenție proprietăților comestibile ale roșiilor – acești arbuști erau folosiți doar în scopuri decorative, mai ales că speciile de roșii sălbatice au fructe destul de mici și acre.

Plante rare și exotice

Primul care a declarat roșiile ca fiind improprii pentru consum a fost medicul și botanistul italian Pietro Andrea Mattioli, care a publicat la vremea sa câteva cărți în care descria plante rare și exotice.

El a numit roșia otrăvitoare, deoarece aparținea familiei Solanaceae, care este „o familie otrăvitoare care conține toxine și alcaloizi”.

Mai mult, Mattioli a numit roșia un „fruct păcătos”. El credea că roșia era chiar Mandragora menționată în Biblie. Conform acestuia, Mandragora este o plantă legată de magie și științele oculte. Și din moment ce așa stau lucrurile – atunci cu siguranță roșia nu trebuie consumată.

Cu toate acestea, spre deosebire de Italia, în Spania roșiile erau o delicatesă disponibilă doar pentru straturile privilegiate ale populației. Și tocmai acest lucru a jucat în cele din urmă un rol în în felul în care oamenii au perceput roșiile. Spre deosebire de oamenii obișnuiți, care foloseau vase din lemn, aristocrația din acea vreme folosea în mod activ vase acoperite cu smalț, scrie omofon.com.

La acea vreme, oxidul de plumb era folosit pentru prepararea smalțului ceramic. Vasele acoperite cu smalț erau frumoase și practice și, cu siguranță, erau disponibile doar pentru oamenii bogați din Europa. Cu toate acestea, dacă în astfel de farfurii ajungeau alimente foarte sărate sau acide, acestea începeau să interacționeze cu smalțul, iar plumbul ajungea în alimente.

Roșiile sunt acide, astfel că persoanele care consumau roșiile din vasele cu smalț aveau simptome de otrăvire, (greață, vărsături, dureri abdominale sau chiar crampe). Prin urmare, oamenii au început să creadă că tomatele sunt otrăvitoare, numindu-le „mere otrăvitoare”.

Până în secolul al XVIII-lea, medicii îi avertizau pe oameni să se ferească de roșii, pentru că, în opinia lor, acestea provocau hemoragii interne și ulcere stomacale.

Prin urmare, oamenii au încetat să mai consume roșii. Toată lumea știa că sunt fructe otrăvitoare, așa că erau cultivate doar pentru a fi folosite ca elemente decorative.

Cine a restabilit reputația roșiilor

Robert Gibbon Johnson, un membru respectat al comunității din Salem, New Jersey, a pus capăt acestei prejudecăți.

Johnson a promis că va mânca o roșie în fața tuturor – și i-a asigurat pe oameni că nu va muri din cauza ei. Întregul oraș s-a adunat pentru a îl vedea pe Johnson.

Mulțimea l-a înconjurat pe bărbat, care s-a așezat pe treptele tribunalului local, a luat o roșie și a mâncat-o. Oamenii nu-și luau ochii de la el, o femeie chiar a leșinat văzându-l cum mănâncă roșia.

Așadar, Robert Gibbon Johnson a fost cel care a reușit să restabilească reputația roșiilor.

Momentul cheie pentru roşii a fost anul 1880, când napoletanii au început să prepare pizza, preparat care a dus la creşterea în popularitate a inofensivei roșii.

Astăzi, tomatele sunt consumate în jurul lumii în numeroase varietăţi, anual producându-se peste 1,5 miliarde de tone de roșii.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.