Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Motivul pentru care Lituania își îndeamnă propriii cetățeni să nu mai cumpere telefoane chinezești

Phone Arena
telefoane chinezesti

Consumatorii ar trebui să arunce telefoanele chineze și să evite să cumpere altele noi, a avertizat Ministerul Apărării din Lituania, conform BBC.

Un raport al Centrului Național de Securitate Cibernetică a testat telefoane mobile 5G de la producători chinezi.

Cercetătorii au identificat că un telefon Xiaomi avea instrumente de cenzură încorporate, în timp ce un model Huawei ar putea fi vulnerabil la atacurile cibernetice.

Huawei a spus că datele utilizatorului nu sunt trimise extern.

"Recomandarea noastră este să nu se cumpere telefoane noi din China și să renunțăm la cele deja achiziționate cât mai repede posibil", a declarat viceministrul apărării, Margiris Abukevicius.

Autoritățile lituaniene au descoperit că telefonul Xiaomi Mi 10T 5G are software care ar putea detecta și cenzura o serie de termeni, printre care „Liberate pentru Tibet”, „Trăiască independența Taiwanului” sau „mișcare democratică”, se spune în raport.

Sunt evidențiați mai mult de 449 de termeni care ar putea fi cenzurați de aplicațiile de sistem ale telefonului Xiaomi, inclusiv browserul de internet implicit.

În Europa, această capacitate a fost dezactivată pentru acest model, dar raportul susține că ar putea fi activată de la distanță în orice moment.

Xiaomi nu a răspuns la cererea BBC de comentarii.

Cercetarea a constatat, de asemenea, că dispozitivul Xiaomi transfera date de utilizare a telefonului către un server din Singapore.

„Acest lucru este important nu numai pentru Lituania, ci și pentru toate țările care utilizează echipamente Xiaomi”, a spus Centrul.

Xiaomi a crescut în popularitate cu modelele sale accesibile, înregistrând o creștere cu 64% a veniturilor în al doilea trimestru, comparativ cu anul precedent.

Raportul a evidențiat, de asemenea, o problemă a telefonului Huawei P40 5G, care îi pune pe utilizatori în pericol de încălcare a securității cibernetice.

„Magazinul oficial de aplicații Huawei AppGallery direcționează utilizatorii către magazinele electronice ale unor terțe părți, în care unele dintre aplicații au fost evaluate de programele antivirus ca fiind dăunătoare sau infectate cu viruși”, arată o declarație comună a Ministerului Apărării din Lituania și a centrului național de securitate cibernetică.

Un purtător de cuvânt al Huawei a declarat pentru BBC că firma respectă legile și reglementările țărilor în care operează și acordă prioritate securității cibernetice și confidențialității.

„Datele nu sunt procesate niciodată în afara dispozitivului Huawei”, a adăugat el. „AppGallery colectează și procesează doar datele necesare pentru a permite clienților săi să caute, să instaleze și să gestioneze aplicații terțe, în același mod ca și alte magazine de aplicații.”

De asemenea, Huawei efectuează verificări de securitate pentru a se asigura că utilizatorul descarcă doar „aplicații sigure”, a spus el.

Un alt model 5G, produs de OnePlus a fost, de asemenea, examinat de echipă, dar nu are probleme.

Raportul apare pe fondul creșterii tensiunilor diplomatice dintre Lituania și China.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.