Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Motivul pentru care se scumpesc produsele în România: retailerii recunosc că fac speculă și cresc prețurile preventiv

Facebook
comert cumparaturi carucior supermarket magazin

Produsele se scumpesc în ritm accelerat în România și am ajuns la costuri cu 30-50% mai mari, asta deși prețul materiilor prime nu justifică astfel de creșteri. Retailerii recunosc că este și speculă la mijloc, dar susțin că producătorii se tem că în viitor nu vor avea anumite materii prime și încearcă să capitalizeze acum.

Practic, marii retaileri scumpesc produsele preventiv, în așteptarea unei crize alimentare, dar întrebarea firească este ce se va întâmpla în momentul în care această criză alimentară chiar va fi una reală, iar dacă prețurile au sărit în aer acum, când nu se justifică, care vor fi creșterile când scumpirile vor avea și o bază reală.

„Unele materii prime nu au nicio treabă cu războiul din Ucraina, eu zic că este o speculă generalizată“, spunea recent Ioan Stânea, fondatorul Pan Food, unul dintre cei mai mari jucători locali de pe piaţa de dulciuri, informează Ziarul Financiar.

Producătorul de dulciuri a majorat în ultimul an preţurile cu circa 25%, însă costurile cu materiile prime s-au dublat sau chiar triplat.

„Am avut probleme cu retailerii în sensul în care ei nu au acceptat scumpiri.“

De partea cealaltă a baricadei însă, retailerii vorbesc şi ei de scumpiri speculative şi spun că negociază dur orice majorare de preţ de la raft, afirmând că românii nu pot suporta scumpiri prea mari sau prea dese.

Andrei Bica, CFO al Profi, completează că este o „luptă“ constantă cu furnizorii, care în continuare majorează preţurile în acelaşi ritm ca şi până acum. Unii dintre ei vorbesc despre o posibilă lipsă a materiilor prime în viitor şi încearcă să capitalizeze acum.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.