Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Motivul preşedintelui ceh de a respinge numirea unui ministru de externe: Este 'distant' faţă de Israel şi Grupul de la Vişegrad

apnews.com
Milos Zeman

Preşedintele ceh Milos Zeman a anunţat vineri că este de acord să numească noul guvern al coaliţiei rezultate în urma alegerilor legislative din octombrie şi condus de premierul Petr Fiala, cu excepţia ministrului de externe propus în acest cabinet, Jan Lipavsky, întrucât acesta a manifestat rezerve faţă de Israel şi faţă de cooperarea cu ţările Grupului de la Vişegrad, din care face parte şi Republica Cehă, transmite Reuters.

Anunţul lui Zeman prefigurează o bătălie constituţională cu Petr Fiala, liderul partidului de dreapta Democraţii Civici, care a susţinut numirea ca ministru de externe a lui Jan Lipavsky, provenit din Partidul Piraţilor.

Zeman şi-a motivat refuzul de a-l numi pe Lipavsky, considerând că acesta nu este calificat pentru a conduce Ministerul de Externe. De asemenea, Zeman a precizat că respinge abordarea ''distantă'' a acestuia faţă de Israel şi faţă de Grupul de la Vişegrad, alianţă a ţărilor central-europene din care fac de asemenea parte Slovacia, Ungaria şi Polonia, ultimele două fiind în conflict cu Bruxellesul pe tema statului de drept.

Republica Cehă are legături puternice cu Israelul şi coaliţia premierului Fiala a promis că va menţine această linie. Dar Jan Lipavsky a semnat în februarie împreună cu alţi peste 400 de parlamentari europeni o scrisoare în care aceştia protestează faţă de extinderea coloniilor israeliene în teritoriile ocupate. El s-a declarat şi împotriva mutării ambasadei cehe de la Tel Aviv la Ierusalim, unul din obiectivele lui Zeman de pe vremea când preşedinte al SUA era Donald Trump şi pentru care a primit critici din interiorul UE. Între timp, Republica Cehă a deschis un birou diplomatic la Ierusalim.

Cât despre Grupul de la Vişegrad, partidul lui Lipavsky a criticat ''tendinţele autoritare'' ale Ungariei conduse de Viktor Orban. Acelaşi partid a criticat şi afinitatea lui Zeman faţă de China şi Rusia, aspect nemenţionat de preşedinte în justificarea refuzului său privind nominalizarea de la Externe.

Conform Constituţiei cehe, preşedintele ţării nu este şeful executivului, dar numeşte miniştrii. Petr Fiala consideră însă că în condiţiile actuale şeful statului nu poate refuza numirea unui ministru şi a anunţat că se va adresa Curţii Constituţionale pentru ca aceasta ''să soluţioneze odată pentru totdeauna problema autorităţii în numirea noilor membri ai guvernului''.

Noul guvern ar urma să fie învestit până la Crăciun, dar nu este clar dacă această dispută ar putea afecta calendarul, informează Agerpres.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.