Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Motorul economic al Europei s-a gripat - Economia Germaniei se îndreaptă spre recesiune

CFA Media
recesiune

Economia Germaniei, cea mai mare din Europa, a frânat la sfârşitul anului trecut, constrânsă de blocajele de la nivelul lanţurilor de aprovizionare, creşterea puternică a prețurilor materiilor prime şi slăbiciunea celui mai mare partener comercial al său, China, notează The Wall Street Journal, potrivit Mediafax.

Cu dependenţa sa masivă de comerţul mondial şi rolul vital pe care-l joacă în lanţurile mondiale de aprovizionare, economia germană a devenit un barometru pentru un număr de probleme la nivel mondial, inclusiv creşterea preţurilor energiei, încetinirea din China şi perturbarea lanţurilor de aprovizionare.

Slăbiciunea Germaniei, care reprezintă aproape o treime din PIB-ul zonei euro, apasă asupra redresării continentului de pe urma pandemiei de COVID-19.

Economia germană s-a contractat cu între 0,5% şi 1% trimestrial în ulti­mul trimestru al anului trecut, a anunţat agenţia federală de statistică a Ger­maniei. Germania este prima eco­nomie majoră care publică o estimare preliminară privind PIB-ul pe 2021.

Pentru 2021 ca întreg, PIB-ul german a avansat cu aproximativ 2,7% în termeni anuali, menţinându-se cu 2% sub nivelul din 2019. Creşterea estimată pentru zona euro este de 5%, iar pentru SUA de 5,8%.

Georg Thiel, preşedinte al agen­ţiei de statis­tică, a pus re­dre­sarea modestă pe seama res­tric­ţii­lor sociale anti-epidemice, care au restricţionat chel­tuielile de consum, cât şi pe întârz­ierile de livrări şi penuriilor de materii prime.

Germania suferă de pe urma dependenţei de exporturi, care susţin apro­ximativ 30% din locurile de muncă locale, de aproximativ patru ori mai mult decât în SUA. Producătorii săi se confruntă cu penurii de com­ponente şi forţă de muncă, dar şi cu preţuri în creştere dramatic la energie.

Inflaţia din Germania a atins cel mai ridicat nivel anual din 1993 în 2021.

Aceştia resimt de asemenea presiuni legate de încetinirea Chinei, cel mai mare partener comercial al Germaniei în 2020 şi un cumpărător major de utilaje şi maşini germane. Exporturile germane către China au scăzut cu 4,2% anual în noiembrie, în timp ce exporturile către SUA au crescut cu aproximativ 15% la 11 miliarde de euro.

Una din şapte companii germane se tem pentru existenţa lor, relevă un sondaj recent al ifo. Între timp, inflaţia germană a urcat la 5,3% în decembrie, cel mai ridicat nivel din aproape trei decenii.

Principalele motoare de creştere în 2021 au fost un avans al exporturilor şi cheltuielile publice masive, notează Reuters.

În perspectivă, performanţa viitoare a economiei germane rămâne învăluită în incertitudine.

Economiştii se aşteaptă ca aceasta să-şi revină în forţă în a doua parte a acestui an, temându-se însă că dacă problemele legate de pandemie şi lanţurile de aprovizionare vor persista, ţara ar putea aluneca în recesiune.

„Pentru că nu prea sunt semne de îmbunătăţire pe termen scurt, economia riscă să se contracte din nou în primul trimestru al acestui an, flirtând cu recesiunea. Singurul lucru pozitiv este că creşterea ar trebui să-şi revină puternic după perioada de iarnă“, notează analiştii ING.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.