Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

MRU, dupa numirea noilor ambasadori: MAE ameninta sa ajunga in colaps

MRU2

Consilierul personal al presedintelui Klaus Iohannis, Mihai Razvan Ungureanu sustine ca MAE risca sa ajunga in colaps pentru ca duce o lipsa de cadre pregatite pentru diplomatie, in plus el atrage atentia ca nici salariile de 4000 de euro nu sunt suficient de mari pentru ambasadori, unii dintre ei ajungand in zone de conflict unde isi risca viata.

Cu toate astea MRU se arata multumit de lista propusa de Iohannis si considera ca era 'absolut necesară o redinamizare a revenirilor şi plecărilor la post' a ambasadorilor.

„Numirile sunt relativ interesante, nu neaparat surprinzătoare. Mă bucur că într-un număr apreciabil cei care urmează să ocupe noi posturi diplomatice, chiar dacă le leagă între ele, sunt diplomaţi de carieră”, a completat fostul premier, care a precizat că există câteva probleme legate de capacitatea de reînnoire a corpului diplomatic. „Este dramatic scăzută şi asta pe seama îngheţărilor absorbţiilor de personal nou. Examenele de admitere în MAE, din considerente de ordin financiar sunt rarisime, ceea ce duce la o inversare a piramidei vârstelor şi a aptitudinilor diplomatice subliniate de rangul ocupat. Există o paletă largă de ambsadori şi un număr scăzut de diplomaţi aflaţi la primii paşi în carieră”, a precizat Mihai Răzvan Ungureanu la Digi24.

Insa el critica situatia de la MAE sis utine ca aceasta institutie ar trebui sa trezeasca mai mult interes, sa isi reimporspateze cadrele si chiar sa isi schimbe sediul pe care il considera 'impropriu'. Altfel el se teme ca listele viitoare de ambasadori vor cuprinde mai mult pensionari.

„Instituţia ameninţă să ajungă în colaps. Cariera de diplomat nu este atât de bine remunerată pe cât s-ar putea crede. Este încărcat de servituţi, e supusă tuturor bătăilor de cap administrative, iar variaţia de confort personal ce înseamnă salariu de exterior şi ce înseamnă salariu în ţară nu e chiar atât de mare. O bună dotare cu ambasadori era necesară”, a mai spus Mihai Răzvan Ungureanu.

Chiar dacă un ambasador câștigă aproximativ 4000 de euro, Mihai Răzvan Ungureanu spune că nu este neaparat vorba de bani când vorbim de posturile în străinătate. „Totul se reglează la nivelul unei repartiţii ale resursei umane. Poţi să ai un salariu foarte bun şi să ai un post extrem de dificil, într-un loc de conflict, acolo unde viaţa îţi este pusă în pericol. Riscurile sunt foarte mari în anumite zone”, a spus Mihai Răzvan Ungureanu la Digi24, precizând că un ministru „are undeva la 50 de milioane de lei vechi”.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.