Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Mugur Isărescu anunță: câți români au profitat de Legea dării în plată. Contraofensiva băncilor

ziuaveche.ro
mugur isarescu

Guvernatorul Băncii Naţionale a României (BNR), Mugur Isărescu, a declarat, luni că până în acest moment nn număr de 3.398 de debitori au depus 3.907 notificări către 24 de bănci după intrarea în vigoare a legii dării în plată, valoarea creditelor aferente fiind de 1,13 miliarde lei, ceea ce reprezintă 2% din valoarea totală a împrumuturilor ipotecare.

Citește și: SEXGATE în Poliție: DNA declanșează un scandal de proporții

În aproape două treimi din cazuri - 64% -, valoarea creditului rămas de rambursat este mai mare decât valoarea garanţiei.

Legea dării în plată, care permite românilor ce au cumpărat locuinţe pe credit să scape de datorii dacă cedează casele băncilor, a intrat în vigoare în 13 mai.

Din numărul total de notificări, 2.634, adică 67,4%, au fost contestate de bănci.

Valoarea creditelor aferentă acestor notificări, de aproape 1,13 miliarde lei, reprezintă doar 1% din totalul creditelor acordate populaţiei şi 2% din totalul creditelor ipotecare, potrivit datelor BNR.

”Peste 90% dintre creditele pentru care au fost depuse notificări sunt în valută - 46% în euro şi 47% în franci elveţieni. Întârzieri în plată de peste 90 de zile se înregistrează în doar 56% dintre notificările depuse”, a afirmat Isărescu.

În cazul a 504 notificări, valoarea garanţiei este mai mare decât valoarea creditului rămas de rambursat. Aproape 83% dintre cei care au depus notificările au vârsta cuprinsă între 30 şi 50 de ani.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.