Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Mugur Isărescu anunță PRĂPĂDUL: Accesul la credite va fi doar pentru cei cu bani mulți și fără datorii

Inquam Photos / Octav Ganea
Mugur Isărescu

Mugur Isărescu, guvernatorul Băncii Naționale a României (BNR), a declarat, miercuri, că măsurile de limitare a gradului de îndatorare la credite vor fi anunțate, în perioada următoare.

„Noi vom redefini aceste măsuri. Suntem în faza finală. Vor fi anunțate într-un timp nu prea îndepărtat. Am discutat și cu industria. Am discutat și cu alți factori de decizie din România. Noi ne gândim la o orientare pe baze sănătoase a creditării. Este spre binele consumatorilor să își evalueze bine posibilitățile de rambursare, ca să nu mai avem surprize. Dificultățile de rambursare ale populației și ale sectorului corporatist sunt chestiuni de stabilitate financiară și pe noi ne preocupă acest lucru”, a spus Isărescu, în briefingul de presă de după ședința de politică monetară de miercuri, scrie mediafax.ro.

Citește și: Unde lucrează Alina-Maria, fostă Binder, soția Principelui Nicolae al României

Guvernatorul BNR a menționat că este spre bine industriei bancare să fie impus un grad de îndatorare la acordarea de credite, ca „să nu trăiască, din nou, cu creșterea creditelor neperformante”. „Nu avem instrumente foarte directe în acest sens. Suntem pe undeva spre mijloc. (...) Nu avem nici autoritate legală să facem acest lucru”, a subliniat Isărescu.

Oficialul Băncii centrale a adăugat că piața nu mai folosește doar dobânda ca „regulator al piețelor, considerând că piețele rezolvă absolut tot”.

Citește și: Eugen Teodorovici, replică pentru cei ce îl contestă! Dezvăluiri despre ANAF

„Ce putem să facem este prin instrumente ceva mai directe decât dobânda, dar mult mai indirecte decât ”Fă asta. Fă asta.” - n-ai cum să faci așa ceva ca instituție centrală, pentru că băncile sunt unități independente, care-și asumă toate riscurile și urmăresc maximizarea profitului”, a precizat Isărescu.

Guvernatorul a menționat că Banca centrală a mai folosit aceste instrumente macroprudențiale. „Din păcate, am fost în contratimp. Le-am utilizat în perioada 2000 – 2005. A trebuit să intrăm în Uniunea Europeană. Până la criză, era euforia liberalizării și ni s-a spus: ”Dați de pământ cu ele. Renunțați la ele, dacă vreți să intrați în Uniunea Europeană””, a mai spus Isărescu.

Citește și: Detalii incredibile scoase la vedere! Cine a suportat cheltuielile pentru nunta Principelui Nicolae cu aleasa inimii sale, Alina-Maria Binder

Oficialul BNR a reamintit că i s-a reproșat instituției, că limitarea gradului de îndatorare ar fi o formă indirectă de control de capital.

„Condiția intrării României în Uniunea Europeană a fost free capital movement (n.red. - libera circulație a capitalurilor). A trebuit să le liberalizăm. Am făcut ceva atunci: am procedat la o descentralizare. Am spus ca toate aceste măsuri prudențiale să le facă băncile, în libertatea lor, și să fie aprobate de Banca Națională”, a punctat Isărescu.

Citește și: Teo va avea noi colegi! Cine i se alătură din 4 octombrie

Guvernatorul Băncii centrale a subliniat că, pe acest fond, instituției nu a putut opri creditul în valută. „L-am putut cel mult descuraja. Nici creditul în franci elvețieni. A rămas comparativ mic, dar uitați că ne-a afectat. Lumea s-a schimbat și, de câțiva ani, măsurile macroprundețiale au părut ca măsuri esențiale”, a subliniat Isărescu.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.