Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Mugur Isărescu: 'Banca Naţională a României se clasează pe locul 16 în lume în ordinea înfiinţării băncilor centrale'

Inquam Photos / Octav Ganea
isarescu

Banca Naţională a României se clasează pe locul 16 în lume în ordinea înfiinţării băncilor centrale, ceea ce dovedeşte că statul român are o istorie instituţională consistentă, a declarat, miercuri, guvernatorul Băncii Naţionale a României, Mugur Isărescu, la o dezbatere asupra lucrării "Viitorul băncilor centrale. Simpozionul tricentenarului Băncii Angliei", potrivit Agerpres.

"Banca Naţională a României, spunem noi, se clasează pe locul 16 în lume în ordinea înfiinţării acestor instituţii ceea ce dovedeşte, odată în plus că statul român are o istorie instituţională consistentă şi, eu cel puţin, nu vreau să-i mai ascult pe aceia care spun că noi nu am avut stat sau că România s-a înfiinţat în 1918. Ceea ce nu este adevărat. Am devenit stat unitar odată cu Germania, cu Italia, cu alte state care s-au constituit în a doua jumătate a secolului trecut, iar această instituţie pe bază de acte, de documente, de activitate, este o dovadă peremptorie că avem istorie instituţională", a spus Mugur Isărescu.

În lucrarea "Viitorul băncilor centrale. Simpozionul tricentenarului Băncii Angliei" autorii nu au trecut Banca Naţională a României pe lista băncilor centrale înfiinţate înainte de 1900, ci la subsolul listei pentru că nu ar fi îndeplinit cel puţin unul dintre următoarele criterii: deţinerea monopolului emisiunii monetare şi acceptarea funcţiei de împrumutător de ultimă instanţă.

Citește și: Ministrul Finanțelor, chemat la audieri! Pentru ce trebuie să dea explicații

Mugur Isărescu a afirmat că realizat un studiu introductiv şi BNR apare pe locul 16 din punct de vedere ierarhic. Guvernatorul BNR a precizat că instituţia a avut ambele funcţii încă de la început, fiind realizată după modelul Băncii Naţionale a Belgiei.

El a menţionat că discutat vara trecută cu Charles Goodhart, unul dintre autorii volumului, şi i-a spus că se lucrează la traducerea cărţii şi a constat că în tabelul despre Băncile centrale înfiinţate înainte de 1900 România este trecută la subsol. Charles Goodhart a afirmat atunci că "nu ştie prea bine ce e cu Banca Centrală a României" şi că "nu este niciun fel de problemă" dacă tabelul va fi refăcut şi România trecută pe listă.

De asemenea, Mugur Isărescu a spus că anul acesta BNR va organiza un seminar internaţional dedicat rolului băncilor centrale în prezent şi în perspectivă.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.