DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play Windows Phone Store
CELE MAI NOI ȘTIRI ȘI ALERTE BREAKING NEWS: ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Mugur Isărescu, chemat la raport în Parlament: 'Cineva trebuie să răspundă!'

captura TV
Mugur Isarescu

Guvernatorul Băncii Naționale a României (BNR), Mugur Isărescu, va răspunde, marți, întrebărilor Comisiei economice, industrii şi servicii a Senatului.

Senatorul ALDE de Brașov Daniel Cătălin Zamfir l-a convocat pe Isărescu după ce a citit următorul articol în Ziarul Financiar, publicat vineri, 14 decembrie: „Opinie Sorin Pâslaru, redactor-şef al ZF. Premieră: BNR afirmă că, prin strategiile lor, marile bănci menţin deliberat România în stare de subdezvoltare financiară”. Articolul poate fi citit aici: https://www.zf.ro/eveniment/opinie-sorin-paslaru-redactor-sef-al-zf-premiera-bnr-afirma-ca-prin-strategiile-lor-marile-banci-mentin-deliberat-romania-in-stare-de-subdezvoltare-financiara-17785393?fbclid=IwAR2DQvkH97UYLfXYCtxLOSyKBRhfjg6vQb0DLk1WSbI0elqT9sdwMS_MvN8 .

Ca urmare a acestui articol, senatorul ALDE a publicat trei postări pe pagina sa de Facebook, în cursul zilei de vineri și sâmbătă, în care face referire la acest subiect.

Prima dintre ele, publicată vineri, la ora 11:18, în care distribuie și articolul amintit, este următoarea: „Cum așa? BNR zice că băncile străine, prin strategia lor, au menținut România în stare de subdezvoltare economică??? Păi, când vorbeam noi despre asta, eram dușmanii românilor care vor rămâne fără credite și mai eram și provocatori de riscuri sistemice! Dar BNR, abia acum constată asta? P.S. Camera Deputaților e paralizată de scandaluri interminabile în loc să adopte legile împotriva camatariei... #vremdreptate”.

La ora 16:13, senatorul ALDE revine și informează că l-a convocat, din nou, în acest an, la Comisia economică a Senatului, pe Guvernatorul BNR.

„CINEVA VA TREBUI SĂ RĂSPUNDĂ!!! Așadar, e pentru prima dată când BNR ne informează că opt bănci străine care operează în România, au avut o strategie să mențină România în stare de sub-dezvoltare economică!!! E o concluzie de o gravitate extremă! Firesc, se nasc niște întrebări legitime: 1. A fost sau nu înțelegere de tip cartelar între cele opt bănci? În orice variantă, seamănă a subminare a economiei naționale! 2. BNR a constat acest lucru abia acum? Această strategie e doar de un an? De ce nu a intervenit până acum? Dacă a aflat abia acum, înseamnă că trebuie demis întreg Consiliul de administrație, iar dacă au știut și au tăinuit, e și mai grav. Pentru a ne lămuri, l-am invitat pe guvernatorul Isărescu, marți la ora 12.30, la Comisia economică a Senatului!”, a scris Zamfir, în cea de-a doua postare de pe Facebook referitoare la acest subiect.

Accident mortal - Fanii sunt în stare de șoc! O cunoscută cântăreață, găsită fără viață în Dunăre

În plus, sâmbătă, la ora 22:13, senatorul ALDE de Brașov a revenit cu o postare intitulată „PREȘEDINTELE CONSILILUI CONCURENȚEI TREBUIE DEMIS!”.

„Bogdan Chiritoiu a mușamalizat ani de zile această ticăloșie! Opt bănci au avut o strategie comună să nu lase România să se dezvolte economic, iar Consiliul Concurenței nu numai că a îngropat raportul de control, dar i-a lăsat, în continuare, pe bancheri să-i jecmănească pe români! P.S. Cum ne-au mințit ei - BNR, băncile, Consiliul Concurenței - ani de zile că riscul țară e cauza creditării scumpe, când de fapt ei erau înțeleși să ne sărăcească... #vremdreptate”, a mai susținut sâmbătă seara, Zamfir, pe Facebook.

Ca urmare a acestor postări, purtătorul de cuvânt al Băncii Naționale a României (BNR), Dan Suciu, i-a recomandat, duminică, într-o declarație de presă, senatorului ALDE să consulte un document oficial, care a fost deja transmis Parlamentului, pentru că altfel riscă să prezinte, din nou, concluzii greșite.

„Dl. senator Daniel Zamfir a făcut recent câteva comentarii legate de activitatea BNR, raportându-se la un articol de opinie din Ziarul Financiar, apărut vineri, 14 decembrie 2018. Articolul respectiv este un articol de opinie, iar titlul acestuia, invocat de dl senator Daniel Zamfir, în declarațiile sale publice, nu reflectă punctul de vedere al BNR, ci doar concluziile jurnalistului autor («BNR afirmă că, prin strategiile lor, marile bănci mențin deliberat România în stare de subdezvoltare financiară»). BNR nu susține afirmățiile respective. Considerăm că, dat fiind importantă subiectului, o abordare responsabilă presupune obligatoriu o raportare directă la documentele oficiale - «Raportul de stabilitate financiară», ediția decembrie 2018, de la care a pornit întreagă dezbatere, mai ales «Tema specială: Eficiența operațională a sectorului bancar și nivelul intermedierii» (pag. 101 din Raport), și nu doar o lectură superficială a unui articol de opinie. Altfel, dl senator riscă din nou să prezinte concluzii pripite sau complet greșite. Raportul este public și a fost trimis inclusiv comisiilor de specialitate din Parlament”, a afirmat, duminică, Dan Suciu, purtătorului de cuvânt al BNR, într-o declarație de presă.

Reprezentantul Băncii centrale i-a reamintit senatorului ALDE că, raportul a fost prezentat într-o conferință de presă luni, 10 decembrie 2018, de conducerea executivă a BNR.

„Cu această ocazie, guvernatorul BNR, dl. Mugur Isărescu, a susținut un discurs, iar viceguvernatorul BNR, dl Liviu Voinea, a susținut o prezentare detaliată a raportului. Toate aceste documente reflectă poziția BNR în raport cu chestiunile evocate”, a mai precizat Suciu.

În plus, Consiliul Concurenței a anunțat, luni, că nu a primit nicio sesizare de la instituțiile publice referitoare la posibile înțelegeri ilegale între bănci în ceea ce privește creditarea companiilor, ca răspuns la afirmațiile senatorului ALDE Daniel Zamfir.

Într-un comunicat de presă, Autoritatea de Concurență a precizat că instituția are în derulare două investigații declanșate din oficiu, pe piața serviciilor de leasing operational și pe piața de leasing financiar și a creditului de consum din România. În cadrul investigațiilor s-au desfășurat inspecții inopinate la sediile a 25 de bănci, Instituții Financiare Non-Bancare (IFN), societăți de leasing, asociații profesionale și patronale, aceasta acțiune fiind cea mai amplă investigație a instituției. Rezultatele investigațiilor vor fi făcute publice imediat după finalizarea acestora și luarea unei decizii.

„Reamintim că autoritatea de concurență a făcut recomandări pentru eficientizarea/creșterea concurenței în sectorul financiar și, implicit, pentru scăderea comisioanelor, în contextul finalizării anchetei sectoriale pe piața serviciilor bancare de retail. Astfel, una dintre recomandări se referă la intensificarea concurenței odată cu transpunerea Directivei privind Serviciile de Plată (Revised Payment Service Directive), care deschide piața către noi actori (de ex: fintech-uri), dar care nu a fost încă preluată în legislaţia naţională, deşi termenul de implementare era ianuarie 2018. Principalul avantaj al dezvoltării companiilor din domeniul fintech îl reprezintă intensificarea concurenţei în sectorul financiar şi scăderea comisioanelor”, se detaliază în comunicatul de presă.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.