Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Mugur Isărescu, declarație neașteptată: Știu că vă dezamăgesc, dar chiar nu știu precis să vă răspund

Inquam Photos / George Călin
Mugur Isărescu

Guvernatorul Băncii Naţionale a României (BNR), Mugur Isărescu, a afirmat că mai este nevoie de cel puţin două luni de scădere a preţurilor, a indicelui preţurilor de consum pentru a fi luată o decizie în privinţa ratei dobânzii de politică monetară şi a precizat că pe baza analizei datelor actuale urmează o traiectorie de scădere, informează News.ro.

Mugur Isărescu a fost întrebat dacă este posibilă o scădere a ratei dobânzii de politică monetară la şedinţa din aprilie.

“Ştiu că vă dezamăgesc, dar chiar nu vă răspund. Nici nu ştiu precis. Dacă nu mă înşel, în şedinţa precedentă, am spus ”Domnule, nici nu putem să discutăm dacă nu avem o traiectorie clară”. Acum o vedem. Credem în ea. Credem în această traiectorie. Deci de-aia v-am spus-o şi pe cea precedentă. Inflaţia se duce în jos, deci credem în ea. Dar ne mai trebuie cel puţin două luni, cred eu. Poate membrii Consiliului să ne spună: ”Domnule guvernator, o lună e suficient”. Ne trebuie cel puţin două luni de scădere a preţurilor, a indicelui preţurilor de consum ca să luăm o decizie. V-am făcut mărturisirea că am discutat, pentru că nu puteam să facem nici traiectoria fără o prognoză de rată de politică monetară. Aprile, mai, chiar aşa credeţi că e important?”, a afirmat Isărescu.

Va urma o traiectorie de scădere

El a adăugat că probabil va urma o traiectorie de scădere, având în vedere datele actuale.

“Cu datele actuale credem că urmăm şi noi traiectoria de scădere pe care o va face categoric şi doamna Lagarde, adică BCE-ul şi Fed-ul şi Banca Angliei. Şi probabil cu întreruperi, aţi văzut, ei au avut o altă abordare şi Banca Centrală a Poloniei, şi a Cehiei şi mai ales a Ungariei, cu suişuri şi coborâşuri. Noi am preferat să nu ne jucăm cu această rată, ca să păstrăm încrederea pentru România cu problema aceasta fiscală majoră, cu dificultatea de a face o consolidare fiscală. Încrederea şi încrederea în politica monetară, cred că a fost esenţială şi la noi. Încă lumea se uită la cursul de schimb ca la un indicator de încredere. Deci astea au fost discuţiile şi opţiunile noastre şi până acum le-am împins înainte în direcţia bună”, a explicat guvernatorul BNR.

Consiliul de administraţie al Băncii Naţionale a României (BNR) a decis marţi menţinerea ratei dobânzii de politică monetară la 7% pe an. Dobânda cheie este nemodificată din luna ianuarie 2023. Următoarea şedinţă a CA al BNR dedicată politicii monetare va avea loc în data de 5 aprilie 2024.

Banca Naţională a României a modificat prognoza de inflaţie la 4,7%, de la 4,8% pentru finele anului curent. Inflaţia va evolua pe o traiectorie mai redusă decât estima în noiembrie. Banca se aşteaptă ca inflaţia să scadă la 3,5% la sfârşitul lui 2025, la limita superioară a ţintei de inflaţie.

 

Inflaţia a urcat la 7,4% în ianuarie, de la 6,6% la finele anului trecut, pe fondul scumpirilor alimentelor şi serviciilor.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.