Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Mugur Isărescu, după explozia prețurilor: 'Efectele războiului din Ucraina sunt multiple și greu de calculat'

Inquam Photos / Octav Ganea
Mugur Isarescu

Guvernatorul Băncii Naţionale a României (BNR), Mugur Isărescu, a declarat joi că efectele războiului din Ucraina sunt multiple și greu de calculat, în contextul în care prețul la alimente și servicii au explodat.

„Discuțiile sunt mai mult sau mai puțin teoretice. După calculele noastre, în ianuarie- februarie era cam 80% contribuție directă sau indirectă la indicele prețului de consum. Acum, pentru că a început transmiterea mult mai rapid decât ne-am fi așteptat a efectelor creșterii costului la energie pe alte grupe de produse, probabil este sub 50%, dar asta este mai degrabă unul din efectele indirecte ale șocului energetic și detensionarea piețelor materiilor prime. Efectele după izbucnirea războiului din Ucraina sunt multiple și greu de calculat, ca să fiu sincer cu dvs”, a spus Mugur Isărescu, într-o conferință de presă.

El a afirmat că din iulie 2021 s-a înregistrat o creştere extrem de rapidă a preţurilor, menţionând că în spatele acestei creşteri se află cele legate de costurile de producţie, în special a costurilor cu energia.

„Avem începând cu iulie 2021 o creştere extrem de rapidă a preţurilor, ceea ce reflectă un şoc puternic sau un fenomen de criză, înseamnă o creştere într-o perioadă scurtă, bineînţeles că reflectă un fenomen advers cu totul şi cu totul deosebit. În spatele acestei creşteri a preţurilor de consum din România, ca şi din mai toate ţările europene, este o creştere a costurilor de producţie şi, în special, a costurilor cu energia, deci a preţurilor la energie. Toate formele de energie, inclusiv combustibilii. Se mai adaugă, tot pe partea de costuri, adâncirea sincopelor din lanţurile internaţionale de valoare adaugată cauzate de sancţiuni, reticenţa companiilor vizavi de relaţiile comerciale cu Rusia şi iminenţa unor noi seturi de măsuri în trimestrul 1”, a precizat Isărescu.
Mugur Isărescu prezintă, joi, raportul asupra inflaţiei pe trimestrul 1 al acestui an.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.