Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Mugur Isărescu, explicații în scandalul ROBOR: 'Există o înțelegere între bănci. Nu poate fi manipulat'. Schimb de replici cu Daniel Zamfir

Inquam Photos / Octav Ganea
isarescu

Mugur Isărescu, guvernatorul BNR, a ajuns marți în comisia de specialitate din Senat, unde este audiat cu privire la creșterea ROBOR. Acesta a spus că există o înțelegere între bănci, dar nu de tip cartelar, iar ROBORUL nu poate fi manipulat.

„Înțelegere de tip cartelar. Nu, înțelegerea de tip cartelar este anormală.”, a spus Mugur Isărescu în fața comisiei.

Ulterior a urmat un schimb de replici cu președintele Comisiei, Daniel Zamfir.

„Cuvântul acesta „înțelegere” v-a rămas foarte pregnant. Eu am libertatea să înțeleg orice, domnule guvernator, pentru că nu sunt printre cei înțeleși cu dvs”, a spus Daniel Zamfir.

Replica lui Mugur Isărescu a venit imediat: „Dvs sunteți un oficial al statului român. Trebuie să înțelegeți realitatea și legile, domnule președinte”.

„Nu se poate să se stabilească o dobândă pe piața interbancară decât între bănci, pentru că ele participă la această finanțare. Deci ROBOR este o dobândă stabilită între bănci. Singura întrebare este următoarea: există riscul ca ROBOR, ca dobândă, să fie de tip cartelar? Și vă spunem - Nu! Acesta este răspunsul. Cu alte cuvinte, la întrebarea - a fost manipulat ROBOR? Categoric nu! În Europa am constatat că este”, a mai spus Isărescu.

ROBOR-ul se plimbă doar între 1,5% și 3,5%, deoarece rata de politică monetară este de 2,5%, iar coridorul simetric este de plus/minus 1% față de aceasta, a subliniat Guvernatorul BNR.

„Dacă se plimbă mai sus sau mai jos, (...) se oprește orice tendință de cartelizare și se absoarbe tendința de lichiditate în exces”, a adăugat Isărescu.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.