Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Mugur Isărescu, mesaj pentru urechile fine ale criticilor: 'BNR are o poziție financiară de invidiat, chiar dacă nu a jucat aurul la ruletă'

Inquam Photos / Octav Ganea
Mugur Isarescu

Banca Națională a României are o poziție financiară de invidiat, chiar dacă nu a jucat aurul la ruletă, a declarat miercuri guvernatorul BNR Mugur Isărescu la prezentarea Raportului anual al instituției, scrie Mediafax.

Banca a obținut în 2018 un profit de 1,183 miliarde lei, de șase ori mai mare decât în 2017, din care 80%, adică 946 de milioane de lei au mers la buget.

La 31 decembrie 2018 capitalul propriu al BNR a înrregistrat un nivel de 18,795 miliarde lei, în creștere cu 9,5% față de 2017. Guvernatorul spune că un nivel semnificativ al capitalului propriu întărește capacitatea institușiei de a-și îndeplini atribuțiile legale, precum și sarcinile care decurg din calitatea de membru al Sistemului European al Băncilor Centrale, garantându-i independența și conferind credibilitate operațiunilor pe care le desfășoară.

Guvernatorul a subliniat faptul că în ultimii cinci ani instituția a virat la bugetul statului aproape o jumătate de miliard de euro, adică 465 de milioane de euro.

La 31 decembrie 2018 rezervele internațioanelale României însumau 36,8 miliarde de euro, din care 89,8% reprezentau rezerve valutare și 10,2% aur monetar, înegistrând o scădere de 306 milioane euro față de sfârșitul anului 2018.

Rezerva de aur s-a meținut la circa 104 tone, din care 61 de tone în custodie la Banca Angliei. BNR a efectuat pentru al treilea an consecutiv o acțiune de verificare la sediul instituției a lingourilor în 2018. Valoric, rezerva de aur a crescut cu 123 e milioane de euro, ca urmare a creșterii prețului aurului pe piața internațională.

Costurile depozitării aurului au fost în 2018 de 345.000 de lei, în creștere de la valoarea de 309.000 lei din 2017.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.