Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Mugur Isrărescu, AVERTISMENT pentru Guvern: scenariu NEGRU pentru români

Inquam Photos/ Octav Ganea
Isarescu Dragnea Georgescu

Mugur Isărescu, Guvernatorul Băncii Naționale a României (BNR), a explicat, joi, de ce, în următoarea perioadă, un risc ridicat de creștere a inflației îl reprezintă condițiile de pe piața muncii.

Citește și: ALERTĂ - NEBUNIE în Parlament: ALDE a lăsat PSD în offside. Proiect votat alături de opoziție

„Dacă vor fi exagerate, depinde la ce te gândești, când folosești cuvântul exagerat - care este grupa de personal bugetar, ce pondere au în total cheltuieli bugetare, cum le compensezi -, vor împinge și mai mult prețurile în sus. Cam acestea sunt riscurile, dar, mai întâi să le vedem (n.red. - majorările salariale anunțate pentru bugetari, anul viitor)”, a subliniat Mugur Isărescu, joi, la prezentarea „Raportul asupra inflației”, ediția noiembrie 2018.

Guvernatorul BNR a mai susținut că doi factori importanți influențează majorarea salariilor în România: necorelarea dintre calificările disponibile pentru potențiali angajați și cele de care au nevoie companiile.

„Piața muncii rămâne tensionată. Este o preocupare pentru noi, cred că este o preocupare pentru toți din această țară, și pentru oamenii de afaceri, sectorul corporatist, întreprinderi mici și mijlocii, și pentru factorii decizionali. Tensiunile de pe piața muncii pot fi ele elemente de împingere a salarilor în plus, dincolo de creșterea de productivitate. Aceasta este o chestiune, care trebuie să ne preocupe. Sunt legate și de migrație, dar nu numai. Indicatorul din dreapta ne mai arată, că avem un indicator de necorelare a calificărilor de pe piața muncii destul de îngrijorător. Nu se corelează calificările cu necesitățile angajatorilor și aceasta alimentează ritmul infernal de creștere a salariilor”, a explicat Isărescu.

Guvernatorul a reamintit că a afirmat, recent, că, din cauza migrației, România este într-o situație dilematică.

„Chiar dacă nu s-ar majora salariul minim sau n-ar interveni Guvernul în acest sens, tensiunile de pe piața muncii, pe cele două paliere – că există o lipsă generală de forță de muncă, adică migrație, și diferențe salariale dintre noi și cei unde migrează forța de muncă și doi, datorită necorelării, oferta de piața muncii nu este corelată cu cererea. Două probleme structurale. Este posibil să avem abateri de la corelația la care ținem, cea între productivitate și salariale, determinată de presiunile de pe piața muncii, nu numai din majorarea salariului minim”, a detaliat Isărescu.

Guvernatorul BNR a subliniat că, în aceste condiții, este înțelept să nu fie agravată situația. „Comentariul meu se oprește aici. Discutați cu oricare angajator - are probleme și cu salariul minim și cu forța de muncă”, a mai spus Isărescu.

În acest context, reprezentantul Băncii centrale a descris că negocierile dintre companii și angajații care au plecat în străinătate sunt tensionate și că, în ciuda unor salarii propuse mai ridicate decât cel minim, aceștia tot nu se reîntorc. „Problema aceasta structurală nici nu știu de unde să o apuc. (...) Nici nu știu cum este mai bine”, a concluzionat Isărescu.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.