Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Muntenegru: Imaginile cu Trump îmbrâncindu-l pe premier îi delectează pe adversarii NATO

EurActiv
NATO muntenegru

Imaginea preşedintelui american, Donald Trump, îmbrâncindu-l pe premierul Muntenegrului, Dusko Markovic, joi, în cursul summitului NATO de la Bruxelles, i-a încântat vineri pe opozanţii aderării acestei ţări din Balcani la Alianţa Nord-Atlantică, relatează AFP. Dusko Markovic a participat la summitul NATO, cu toate că ţara sa va deveni oficial al 29-lea membru abia la 5 iunie. În imaginile vizionate de zeci de mii de ori pe site-urile muntenegrene de informaţii, se poate vedea cum prim-ministrul stă de vorbă cu alţi responsabili, când apare Donald Trump şi îl dă la o parte fără menajamente pentru a trece în faţă.

Fostul premier "Milo Djukanovic şi (succesorul lui) Dusko Markovic susţin de mulţi ani că Muntenegrul va fi un membru al ANTO egal cu ceilalţi, respectat, că ţara va fi la masa unde se vor lua deciziile (...) Am văzut ce gândeşte despre asta preşedintele unei puteri mondiale", a afirmat cu ironie Jovan Vucurovic, purtătorul de cuvânt al Frontului Democrat, principala mişcare de opoziţie din Muntenegru (prorusă).

"Nici nu mi-am dat seama", a reacţionat joi Dusko Markovic, citat de presa muntenegreană. "Am văzut reacţiile pe reţele sociale. A fost o situaţie nevinovată", a adăugat el "Dar, pentru că jurnaliştii au fiecare propria părere despre acest incident, aş dori să spun că este firesc ca preşedintele Statelor Unite să să afle în primul rând, care îi revine", a mai afirmat responsabilul muntenegrean.

"Problema nu este ce a făcut Trump", a declarat Jovan Vucurovic, solicitat de AFP. "Mai important este faptul că Markovic se scuză şi caută umil să justifice faptul că a îndrăznit să se afle într-un loc care, după cum singur a spus, nu este al său", a insistat el. Aderarea la NATO se confruntă cu o puternică opoziţie printre cei 600.000 de locuitori ai acestei ţări, majoritar slavă şi ortodoxă. La fel ca Serbia de care rămăsese legată după destrămarea fostei Iugoslavii, Muntenegrul a fost ţinta bombardamentelor NATO în 1999.

În 2015, anunţul aderării a dat naştere unor manifestaţii violente. În plus, autorităţile de la Podgorica au acuzat un grup de militanţi proruşi, în majoritate sârbi, că au pus la cale o lovitură de stat în octombrie 2016, pentru a face să eşueze acest proiect, conform Agerpres. Expertul în comunicare Radoje Cerovic este de părere că incidentul de joi poate avea şi un efect benefic. "Acum, sunt mult mai multe persoane care au auzit vorbindu-se despre Muntenegru, premierul său şi despre aderarea ţării la NATO", a declarat el, citat de AFP.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.