Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Muntenegru l-a convocat pe ambasadorul rus pentru a protesta faţă de reţinerea unui parlamentar

EurActiv
NATO muntenegru

Ministerul muntenegrean de Externe l-a convocat luni pe ambasadorul rus la Podgorica pentru a protesta faţă de reţinerea, pentru scurt timp, a unui parlamentar din Muntenegru pe un aeroport din Moscova în cursul nopţii de duminică spre luni, relatează Reuters. Demersul MAE muntenegrean ar putea înrăutăţi şi mai mult relaţiile dintre Podgorica şi Kremlin, care se opune puternic intrării Muntenegrului în NATO. Fosta republică iugoslavă va adera la alianţa militară în iulie.

Potrivit unui comunicat al MAE muntenegrean, Miodrag Vukovic, un proeminent deputat din partea Partidului Democrat al Socialiştilor din Muntenegru (DPS), a fost reţinut noaptea trecută pe aeroportul Domodedovo din Moscova. Vukovic, care călătorea spre Minsk via Moscova, s-a întors în Muntenegru luni dimineaţa. ''Nota de protest subliniază comportamentul necorespunzător al oficialilor ruşi în timpul reţinerii neautorizate a dlui Vukovic'', se afirmă în comunicat. În nota de protest se precizează totodată că autorităţile ruse i-au luat paşaportul lui Vukovic şi nu i-au permis iniţial să intre în contact cu Ambasada Muntenegrului. Autorităţile ruse nu i-au permis de asemenea unui diplomat muntenegrean să ia legătura imediat cu Vukovic la aeroport.

Reuters comentează că relaţiile dintre Muntenegru, ţară candidată la aderarea la Uniunea Europeană, şi Rusia, care a fost anterior un aliat cheie şi un important investitor, s-au înrăutăţit după ce mica republică de la ţărmul Mării Adriatice a cerut să adere la NATO. Anul trecut, autorităţile muntenegrene au afirmat că agenţii de spionaj ruseşti şi partide muntenegrene proruse au pus la cale un complot în timpul alegerilor din octombrie pentru a zădărnici planurile Muntenegrului de aderare la NATO, de a-l asasina pe premierul muntenegrean din acea vreme, Milo Djukanovic, şi de a aduce la putere un reprezentant al opoziţiei. Kremlinul a calificat afirmaţiile ca fiind absurde, conform Agerpres.

În 2014, Muntenegrul a impus sancţiuni împotriva Rusiei, aderând astfel la politica Uniunii Europene în legătură cu anexarea de către Moscova a peninsulei ucrainene Crimeea. Moscova a ripostat, trecând Muntenegrul pe lista cu ţări din care sunt interzise importurile de alimente.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.