Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Musonul indian a ajuns în Kerala după cea mai lungă întârziere din ultimii şapte ani

CRUX
india inundatii

Musonul indian a ajuns în Kerala după cea mai lungă întârziere din ultimii şapte ani.

Ploile musonice au ajuns în cele din urmă joi în regiunile costiere ale statului Kerala din sudul Indiei, spre bucuria fermierilor locali, după o întârziere de peste o săptămână, cea mai mare înregistrată în ultimii şapte ani, informează Reuters.

Musonul, forţa vitală a economiei Indiei, estimată la 3 trilioane de dolari, furnizează aproape 70% din precipitaţiile de care India are nevoie în fiecare an pentru a-şi iriga fermele şi pentru a-şi reumple rezervoarele de apă şi pânzele freatice. Totodată, ploile musonice atenuează condiţiile meteorologice severe cauzate de episoadele de vreme caniculară, conform Agerpres.

În absenţa unor sisteme de irigaţii, aproape jumătate dintre fermele din India depind de aceste ploi anuale care cad în intervalul iunie-septembrie, iar sosirea lor întârziată ar putea duce la amânarea însămânţărilor de orez, bumbac, porumb, soia şi trestie-de-zahăr.

"Musonul din sud-vest s-a instalat deasupra statului Kerala astăzi, 8 iunie 2023, mai târziu decât data obişnuită a sosirii sale, 1 iunie", a anunţat Departamentul indian de meteorologie (IMD) într-un comunicat.

În acest an, IMD a prognozat că ploile musonice urmau să ajungă pe coastele statului Kerala pe 4 iunie, însă formarea unei severe furtuni ciclonice, Biparjoy, în Marea Arabiei a întârziat sosirea lor pe subcontinentul indian.

IMD a confirmat sosirea musonului după ce a măsurat cantităţile de precipitaţii în staţiile sale meteorologice din statul sudic indian Kerala, precum şi vitezele vânturilor locale.

Condiţiile sunt favorabile pentru ca musonul să avanseze spre zonele centrale ale Mării Arabiei şi să se instaleze în regiuni ale statelor Kerala, Tamil Nadu şi Karnataka, a precizat IMD.

India a primit cu 57% mai puţine precipitaţii faţă de medie în prima săptămână din iunie 2023, au arătat datele publicate miercuri de IMD, reflectând sosirea întârziată a ploilor.

În zilele următoare, musonul va avansa în sudul ţării, însă zone din centrul şi vestul Indiei ar putea să primească precipitaţii slabe în următoarele două săptămâni, a dezvăluit un oficial de la IMD, care a preferat să-şi păstreze anonimatul, întrucât nu este autorizat să stea de vorbă cu reprezentanţii companiilor mass-media.

Departamentul indian de meteorologie a prognozat ploi sub valorile medii pentru luna iunie 2023, în contextul în care perioada de vârf a musonului urmează să fie atinsă ceva mai târziu.

Totuşi, pentru întreaga perioadă de patru luni a sezonului musonic, IMD prevede o cantitate medie de precipitaţii în acest an, în pofida unei posibile formări a fenomenului meteorologic El Nino.

În trecut, India a primit cantităţi de precipitaţii sub valorile medii în majoritatea anilor marcaţi de fenomenul El Nino, un fapt care a cauzat uneori secete severe ce au distrus recolte şi le-au forţat pe autorităţile indiene să limiteze exporturile pentru anumite tipuri de cereale.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.