Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Musulmanii şi creştinii, chemaţi să se roage împreună pentru sfârşitul pandemiei

Inquam Photos/ Octav Ganea
papa Francisc Blaj

Papa Francisc la Roma şi marele imam Ahmed al-Tayeb la Cairo au lansat joi, împreună cu personalităţi de toate confesiunile, un apel internaţional la rugăciune pentru sfârşitul pandemiei, informează AFP, potrivit Agerpres.

"Nu ne rugăm unii împotriva altora, o tradiţie religioasă împotriva alteia, nu! Suntem toţi uniţi în calitate de fiinţe umane!", a spus joi papa Francisc, care celebra ca în fiecare dimineaţă o slujbă în reşedinţa sa din Cetatea Vaticanului.

La Cairo, marele imam de Al-Azhar, instituţie majoră a islamului sunnit, a recomandat credincioşilor "să-l implore pe Allah, cel atotputernic, să-i apere pe toţi oamenii de această nenorocire şi să-i ajute pe oamenii de ştiinţă să reuşească să găsească un remediu".

"Fie ca Dumnezeu să oprească această tragedie", a cerut la rândul său papa Francisc, păstorul a 1,3 miliarde de catolici, insistând de asemenea asupra "pandemiei foametei", care a ucis deja 3,7 milioane de persoane în acest an şi încă asupra pandemiilor "războiului" şi a "copiilor lipsiţi de educaţie".

Citește și: Lovitură! Adrian Năstase, acțiune împotriva lui Klaus Iohannis și a lui Ludovic Orban

Papa Francisc şi şeicul Ahmed al-Tayeb au semnat în februarie 2019, la Abu Dhabi (Emiratele Arabe Unite), un "document de fraternitate umană", care îndeamnă la libertatea credinţei şi a expresiei, la protejarea locurilor de cult şi drepturi depline pentru minorităţile discriminate.

Iniţiativa a dat naştere unui grup de monitorizare, Înaltul comitet pentru fraternitate umană, organizator oficial al acestei zile de rugăciune internaţională.

Moscheile fiind toate închise în Egipt din cauza pandemiei, credincioşii celebrează Ramadanul la ei acasă.

În Liban, care începe o nouă perioadă de izolare de patru zile, preşedintele Michel Aoun i-a invitat pe "libanezi să se roage pentru ca Dumnezeu să protejeze Umanitatea împotriva pericolului pandemiei de coronavirus, răspunzând apelului papei Francisc şi al şeicului Al-Azhar".

"Fie ca sunetele din minarete şi clopotele bisericilor să se unească pentru a face să tacă toate vocile care dăunează unităţii noastre naţionale", a adăugat preşedintele acestei ţări multiconfesionale.

Într-un mesaj adresat poporului libanez, publicat joi, papa Francisc a adus un omagiu acestei ţări "dintotdeauna un exemplu de coexistenţă şi fraternitate", dar care "traversează o gravă criză" economică şi financiară, compromiţând viitorul tinerilor.

Suveranul pontif a anunţat trimiterea a 200.000 de dolari pentru atribuirea a 400 de burse, exprimând "speranţa că toţi actorii naţionali şi internaţionali vor continua în mod responsabil căutarea binelui comun".

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.