Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Mutare importantă a Estoniei şi Lituaniei: Cele două îşi consolidează apărarea cu tancuri din Olanda şi Germania

operationworld.com
Estonia

Estonia a primit până în prezent peste 10 tancuri din Olanda, iar Lituania aşteaptă apropiata livrare a două transportoare blindate din Germania, în contextul în care statele baltice, membre ale NATO şi Uniunii Europene, iau măsuri pentru a-şi întări apărarea în faţa Rusiei, relatează luni dpa. Estonia, Letonia şi Lituania, cele trei foste republici sovietice, au decis să-şi consolideze forţele militare, fiind preocupate de anexarea de către Rusia a peninsulei ucrainene Crimeea, în 2014, conform Agerpres.

Armata Estoniei a precizat într-un comunicat difuzat luni că tancurile olandeze şi trei vehicule de suport au ajuns în ţară la sfârşitul săptămânii trecute. Olanda şi Estonia au convenit în 2014 cumpărarea de către armata estonă a 44 de tancuri la mâna a doua ale armatei olandeze până în 2018, primele fiind livrate în octombrie 2016. Cele două blindate - de tipul Boxer - care vor fi livrate Lituaniei de Germania sunt aşteptate în statul baltic la jumătatea lui decembrie, a menţionat pentru agenţia BNS un purtător de cuvânt al armatei lituaniene.

Pentru început, ele vor fi folosite la antrenamente, precizează sursele citate. Lituania va achiziţiona până în 2021 un total de 88 de transportoare blindate Boxer de la producătorul ARTEC. Estonia, care are graniţă cu Rusia, cheltuie pentru aceste achiziţii 113 milioane de euro, iar Lituania, care are graniţă cu enclava rusă Kaliningrad, 385,6 milioane de euro, fiind cele mai costisitoare contracte militare din istoria celor două ţări.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.