Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Mutare istorică: La 80 de ani de la Holocaust, Germania cumpără sisteme de apărare antirachetă din Israel

arrow 3

Germania şi Israelul au început "negocieri avansate" săptămâna aceasta asupra achiziţiei de către partea germană a sistemului de apărare antirachetă israelian Arrow 3, a anunţat joi Ministerul Apărării israelian, informează dpa și Agerpres.

Moshe Patel, şeful echipei de negociere israeliene, a vorbit despre "o etapă importantă" ce va întări şi mai mult relaţiile dintre cele două ţări. "Aşteptăm cu nerăbdare un proces de negocieri fructuos în săptămânile ce urmează", a spus el.

Sistemul israelian Arrow 3 urmează să devină parte din sistemul de apărare european. Israelul susţine că sistemul său este "cel mai avansat de acest tip" şi afirmă că el poate distruge sisteme de arme de atac la mai mult de 100 de kilometri deasupra atmosferei în spaţiu.

Este necesară aprobarea SUA

Negocierile cu Israelul au început după ce Rusia a declanşat războiul împotriva Ucrainei, anul trecut. Mai recent, s-au înregistrat întârzieri pentru un posibil acord, pentru că SUA nu şi-au dat aprobarea necesară pentru această tranzacţie.

Sistemul a fost dezvoltat în comun de mai multe sectoare ale armatei israeliene şi Agenţia pentru Apărare Antirachetă a SUA. Datorită participării SUA, Washingtonul trebuie să-şi dea aprobarea pentru orice exportare a acestui sistem.

Potrivit media israeliene, costul sistemului Arrow 3 este estimat la 2,5 miliarde de euro (2,7 miliarde de dolari).

Netanyahu remarcă evoluția istorică

Cancelarul federal german Olaf Scholz a declarat în urmă cu câteva săptămâni, într-o conferinţă de presă susţinută alături de prim-ministrul israelian Benjamin Netanyahu, că proiectul reprezintă un "mare, mare pas înainte" în cooperare.

Netanyahu a declarat mai târziu în timpul unei şedinţe de guvern că negocierile au arătat cum s-a întors soarta poporului evreu.

"În Holocaust, evreii erau lipsiţi de apărare în faţa Germaniei naziste. Optzeci de ani mai târziu, Germania caută să achiziţioneze sisteme de apărare de la statul evreu", a spus Netanyahu.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.