Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Mutări strategice pe plan mondial: Brazilia apelează la Rusia pentru ajutor în dezvoltarea submarinului nuclear

en.kremlin.ru
Vladimir Putin, Jair Bolsonaro

Președintele Braziliei, Jair Bolsonaro, i-a cerut ajutor președintelui rus Vladimir Putin pentru dezvoltarea submarinului nuclear, după refuzul SUA, spune ziarul brazilian Folha de S. Paulo, care citează o sursă militară. Informația este cu atât mai interesantă cu cât Rusia duce o luptă cu Occidentul după invazia în Ucraina, iar Brazilia și Rusia se află în alianța BRICS (Brazilia, Rusia, India, China și Africa de Sud).

În timpul vizitei sale la Moscova la mijlocul lunii februarie, președintele brazilian Jair Bolsonaro i-a cerut omologului său rus Vladimir Putin ajutor pentru dezvoltarea unui submarin nuclear, a informat ziarul Folha de S. Paulo.

Asistența pentru certificarea combustibilului care urmează să fie utilizat în reactorul submarinului și probleme de inginerie au condus la misiuni tehnice de la Marina braziliană la Washington pentru a discuta despre cooperare. Până în 2018, a devenit clar că acest lucru va ajunge la nimic.

Brazilia a decis să caute alternative, având în vedere impactul programului. Rusia lui Putin, a doua putere în domeniu după SUA, a fost un bun candidat, în ciuda faptului că se află deja în dizgrația occidental din cauza anexării Crimeei în 2014.

Potrivit publicației, Brazilia a apelat la Rusia după ce Statele Unite nu și-au arătat interesul să contribuie la proiect.

Călătoria a avut loc cu o săptămână înainte ca Rusia să declanșeze războiul împotriva Ucrainei. Oficiali din Brazilia s-au întâlnit cu Rosatom, organizația de stat rusă pentru energie nucleară, care fusese deja de acord să furnizeze combustibil pentru singura centrală nucleară a țării și pentru sectorul sănătății. Cu toate acestea, după ce s-a întors acasă, Bolsonaro a declarat că „din cauza propulsiei submarinului nostru”, Brazilia a fost interesată și de tehnologia nucleară rusă, potrivit agenției de media mai sus citată.

Potrivit surselor din Ministerul de Externe brazilian, viitorul potențialului acord este acum necunoscut din cauza campaniei militare în desfășurare a Rusiei împotriva Ucrainei, a informat Folha de S.Paulo. În ultimele săptămâni, o serie de țări, în special Statele Unite, Regatul Unit, Canada și statele membre ale UE, au aplicat sancțiuni ample Moscovei. La sfârșitul anului trecut, Brazilia a început construcția Alvaro Alberto, primul submarin cu propulsie nucleară din țară. Potrivit Naval News, acesta va fi lansat în 2031.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.