Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Muzeul Chihlimbarului de la Colţi, redeschis după lucrări de modernizare - Printre exponate, pepite de chihlimbar şi un cadou oferit Elenei Ceaușescu

www.news.ro
muzeul chihlimbarului

Muzeul Chihlimbarului de la Colţi, judeţul Buzău, a, unde sunt expuse pepite de chihlimbar, unelte de prelucrare a acestuia, bijuterii, inclusiv un set care i-a fost oferit cadou Elenei Ceauşescu, a fost redeschis după reabilitare şi modernizare, potrivit news.ro

Deschiderea Muzeului Chihlimbarului de la Colţi vine după aproximativ 16 luni de lucrări, care au costat Consiliul Judeţean Buzău 300.000 de lei. La ceremonia de deschidere desfăşurată cu măştile pe faţă au luat parte preşedintele Consiliului Judeţean Buzău, Petre Emanoil Neagu, directorului Muzeului Ţăranului Român din Capitală, Virgil Niţulescu, preşedintele managerilor de muzee din România, Ramona Mocanu, autorităţi locale, dar şi turişti aflaţi în zonă care nu ştiau neapărat de deschiderea muzeului, dar au rămas să vadă colecţia impresionantă.

Citește și: Una dintre judecătoarele de care a vrut să scape Dragnea l-a condamnat pe fostul senator Olosz Ghergely - Motivele avocaților pentru eliberarea fostului lider

”Chihlimbarul de Colţi, rumanitul, are o vârstă cuprinsă între 40 şi 60 milioane de ani (n.r. - faimosul chihlimbar de Baltica este cu vreo 40.000 de ani mai tânăr decât rumanitul). Chihlimbarul negru presupune un specific aparte, devenea simbol pentru România după prezentarea la Marea Expoziţie Universală de la Paris din 1867. Prezentarea s-a făcut cu faimosul Tezaur Cloşca cu Puii de Aur şi România a cucerit medalia de aur. Rumanitul mai este întâlnit în Rusia în insula Sahalin, spre Japonia”, a declarat Diana Gavrilă, supraveghetor în cadrul Muzeului de la Colţi.

Vizitatorii Muzeului Chihlimbarului de la Colţi pot vedea aici pepite de chihlimbar, bijuterii (inele, cercei, pandantive, şiraguri de mărgele), unelte de extracţie şi prelucrare a chihlimbarului (strung din lemn, ciocane, lămpaşe, târnăcop), toate putând fi admirate într-un concept expoziţional nou. Expoziţiile de bază valorifică, de asemenea, colecţia de flori de mină şi exponate de paleofaună din patrimoniul Muzeului Judeţean Buzău, precum femurul unui mamut, care a trăit acum 2,5 milioane de ani pe teritoriul judeţului Buzău.

”Redăm comunei un muzeu emblematic, un muzeu care va scrie istorie la mai bine de 40 de ani de la deschiderea lui, la 14 iunie 1980”, a declarat managerul Muzeului Judeţean Buzău, Daniel Costache.

O importantă piesă din colecţia Muzeului Chihlimbarului de la Colţi o constituie un set de bijuterii care a aparţinut Elenei Ceauşescu şi care, după ce a fost făcut cadou soţiei dictatorului, s-a întors în patrimoniul muzeului, fără ca muzeografii să poată spune dacă bijuteriile au fost sau nu purtate de Elena Ceauşescu.

Citește și: Dragnea 'SE IA DE GULER' cu procurorul DNA pentru susținerile din sală - A comparat discursul magistratului cu cel al unui ministru 'de tristă amintire'

Muzeul Chihlimbarului a fost închis în urmă cu aproximativ 16 luni după ce a fost trecut din administrarea Primăriei Colţi în cea a Consiliului Judeţean Buzău pentru ca acesta să poată aloca banii necesari procesului de reabilitare. Pe durata  lucrărilor, exponatele au fost aduse la sediul Muzeului Judeţean, iar lucrările au fost finalizate în proporţie de 90% în primăvara acestui an, amenajarea şi deschiderea propriu-zisă fiind întârziate de pandemia de coronavirus.

”Vreau să mulţumesc domnului primar pentru că a fost o perioadă dificilă când clădirea era în patrimoniul comunităţii şi ne-am chinuit un pic să convingem localnicii să ne-o dea în administrare. Niciodată nimeni nu va lua clădirea de aici doar că, altfel, nu puteam investi pentru realizarea acestei reabilitări. Deocamdată suntem la jumătatea drumului şi vrem să continuăm ceea ce trebuie să facem. ComunamColţi face parte din Ţinutul Buzăului şi vom continua în zonă cu şi mai multe investiţii odată cu acreditarea Geoparcului Ţinutul Buzăului la UNESCO. Sunt condiţii absolut civilizate, la nivelul anului 2020. Vreau să anunţ pe această cale că, în semn de recunoştinţă faţă de cetăţenii din comuna Colţi, toţi aceşti cetăţeni vor avea intrare liberă la muzeu”, a spus Petre Emanoil Neagu, şeful CJ Buzău.

Muzeul are vitrina smart, prima de acest fel într-un muzeu românesc. Vitrina smart este un element interactiv sub forma unei cutii care conţine diverse exponate, în acest caz fiind pepite de chihlimbar, în spatele cărora există un ecran de mari dimensiuni, fundalul afişat de ecran putând fi schimbat de vizitator prin glisarea cu degetul pe partea frontală a vitrinei, având astfel acces la mai multe informaţii.

De la magazinul de suveniruri vizitatorii pot achiziţiona amintiri din Buzău - obiecte personalizate cu imagini din colecţiile muzeului, dar şi ale unor monumente istorice din judeţ.

”Acum 39 de ani mă aflam aici la Buzău pe un şantier arheologic şi atunci am văzut pentru prima oară muzeele buzoiene. Mă bucură ce se întâmplă aici, aştept să se întâmple lucruri noi în continuare şi este remarcabil că în astfel de perioade se deschid muzee noi, ceea ce acum nu se mai întâmplă nicăieri în România”, a spus Virgil Niţulescu, directorul Muzeului Ţăranului Român din Bucureşti.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.