Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Muzeul de Istorie Naturală de la Iași va fi inaugurat pe 24 ianuarie

stiripesurse.ro
24 ianuarie unirea Mica Unirea principatelor

Muzeul de Istorie Naturală de la Iași va fi inaugurat la 24 ianuarie, a anunțat primarul Mihai Chirica cu ocazia manifestărilor prilejuite de Ziua Națională a României, relatează Rador Radio România.

Clădirea, situată pe bulevardul Independenței, a fost consolidată în totalitate. Lucrările de restaurare s-au ridicat la aproape 3 milioane de euro. Muzeul a fost înființat în 1834 și este primul muzeu din Principatele Române. Clădirea găzduiește și o sală cu caracter istoric, respectiv încăperea unde la 1859 Alexandru Ioan Cuza a fost ales domnitor, eveniment care a declanșat Unirea Principatelor Române. Tot de Ziua Națională a României, Mihai Chirica a anunțat că în fața Bisericii „Sfântul Nicolae Domnesc va fi construit un monument dedicat domnitorului Grigore Ghica.

În aceea biserică, la data de 2 octombrie 1849, a urcat pe tronul Moldovei ultimul domnitor, Grigore Ghica vodă. El a introdus învățământul în limba română, a construit 63 de școli și a înființat două facultăți în cadrul Academiei Mihăilene, a introdus telegraful și a desființat dijma. Mihai Chirica: ”Cred că e un moment frumos pentru că 24 ianuarie are o conotație specială pentru noi ieșenii, pentru noi moldovenii. Acolo a fost ales Alexandru Ioan Cuza domnitor și cred că este un moment reparatoriu. Dar aș mai aminti un lucru care a trecut neobservat și pentru noi este deosebit de important. Ultimul domnitor al Moldovei înaintea Unirii Principatelor Române a fost Domnitorul Ghica. Domnitorul Ghica, din păcate, după Unirea Principatelor Române a fost nevoit să părăsească Principatele Unite și a murit, să spunem, într-un exil în afara granițelor țării, fiind înmormântat în Paris. Familia Ghica, familia moștenitoare ne-a trimis o scrisoare prin care ar dori să-l readucă pe Domitorul Ghica acolo unde el a fost uns domn, adică în Iași și în preajma bisericii în care el a fost uns domn, adică Biserica Sfântul Nicolae Domnesc, motiv pentru care împreună cu Mitropolia Moldovei și Bucovinei am luat decizia de a face acest lucru. Anul viitor în programul de investiții va trebui să facem un concurs de soluții prin care să fie construit un monument funerar dedicat Domitorului Ghica.”

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.