Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Muzeul Farmaciei din Cluj-Napoca a fost redeschis publicului

Wall-Street.ro
medicamente farmacie

Muzeul Naţional de Istorie a Transilvaniei (MNIT) a redeschis Muzeul Farmaciei, o bijuterie a istoriei medicale şi farmaceutice. Situat în Casa Hintz, muzeul găzduieşte o colecţie remarcabilă de peste 7.000 de obiecte autentice care ilustrează evoluţia farmaciei şi medicinei în Transilvania, potrivit news.ro

Publicul va descoperi exponate precum aparatură medicală veche, recipiente diverse şi manuscrise valoroase, toate spunând povestea bogată a sănătăţii şi bolii de-a lungul timpului, anunţă reprezentanţii muzeului.

Muzeul Farmaciei la Cluj datează din a doua jumătate a secolului al XIX-lea, când farmaciştii de vază ai oraşului, unii dintre ei colecţionari de vechi obiecte de specialitate, stabileau un astfel de deziderat.

Prima expoziţie s-a deschis în anul 1917, în cadrul muzeului de istorie de atunci, Asociaţia Muzeului Ardelean (Erdélyi Múzeum-Egyesület), însă a fost deschisă doar un an. Următoarea colecţie de istoria farmaciei şi folclor medical a fost creată, cu scop didactic, în cadrul Institutul de Istoria Medicinii a universităţii de medicină. Cele două nuclee au fost reunite sub egida institutului şi expuse în muzeul farmaciei deschis în anul 1954 în spaţiile farmaciei naţionalizate Hintz. El este administrat de Muzeul Naţional de Istorie a Transilvaniei din 1963, potrivit istoricului de pe site-ul muzeulfarmaciei.mnit.ro.

Interiorul Casei Hintz păstrează decoruri farmaceutice unice în România, de secol XVIII, la parter aflându-se spaţiile vechii farmacii care a funcţionat acolo în jurul anilor 1750-1949; clădirea păstrează structura farmaciilor tradiţionale, cu spaţiile clasice (officina, sala unde se vindeau produsele, camera materialis - spaţiul de păstrare a materiilor prime, laboratorul, pivniţa, biroul farmacistului, podul unde se uscau plantele medicinale, chiar şi scripetele din acoperiş cu care se urcau acestea în pod).

În perioada 2019-2023, Casa Hintz a fost restaurată, iar expoziţia de istorie a farmaciei şi medicinei refăcută şi adaptată noilor spaţii alocate muzeului.

Muzeul Farmaciei este deschis de luni până duminică, între orele 10.00-18.00.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.