Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Muzeul Național de Artă Contemporană lansează noul sezon expozițional de toamnă, prezentând, printre altele, operele târzii ale Margaretei Sterian

Obiective Turistice
Muzeul Național de Artă Contemporană

Muzeul Național de Artă Contemporană (MNAC) din București lansează joi, de la ora 19.00, noul sezon expozițional de toamnă, MNAC Opening 2019, prezentând, printre altele, operele târzii ale Margaretei Sterian și prima retrospectivă a lui Iulian Mereuță, potrivit unui comunicat remis MEDIAFAX.

Sezonul expozițional de toamnă prezintă "Metamorfozele lui Julian", prima retrospectivă a lui Iulian Mereuță într-un laborator expozițional activ, unde însăși expunerea se va metamorfoza de la o lună la alta. Iulian (Julian) Mereuță s-a format în cercurile celui de-al treilea val de suprarealism românesc, ca membru al echipei Revistei Arta și exponent al mișcării artei conceptuale de la finalul anilor 1960, înainte de emigrarea în Franța, în 1978. Expoziția vie, cu un concept dinamic, va avea loc până pe 29 martie 2020, la cel de-al treilea etaj al Muzeului Național de Artă Contemporană.

Citește și: Neașteptat! Decizia luată de Rareș Bogdan .

La parter va fi expusă până pe 12 ianuarie 2020 o donație generoasă de lucrări, proaspăt intrate în colecția muzeului, făcută de una dintre marile artiste erudite ale secolului al XX-lea românesc, Margareta Sterian. Expoziția va aduce nostalgia operelor târzii, portrete misterioase, mirese și saltimbanci, prieteni și străini, reverii și locuri râvnite, figuri marginale și figuri de autoritate, locuri accesibile și locuri inaccesibile reprezentate prin metafore vizuale și simbolismul obiectelor. Pictura Margaretei Sterian este doar un fragment dintr-un univers umanist dezvoltat de-a lungul deceniilor în care a desenat, a scris poezie și proză, a tradus din alte limbi, a imaginat o lume paralelă și a anulat granițele dintre realitate și fantezie, în spiritul manifestelor suprarealiste.

O instalație fără precedent în România, o pânză monumentală, cu o lungime de 28 metri și înaltă de 5 metri, va fi expusă sub titulatura "Peisaj infinit/ Endless landscape. Ioan Sbârciu". Instalația va umple emblematica Sală de Marmură a muzeului, până pe 29 martie 2020, devenind astfel un obiect sincretic, ce aparține deopotrivă picturii și sculpturii.

Etajul al patrulea va fi consacrat, până pe 15 decembrie, primei expoziții personală în România a Mariannei Christofides, una dintre cele mai renumite artiste contemporane din Cipru. Relația dintre retorica metaforică, dar și politică, ce caracterizează "natura socială" a regiunii balcanice ca falie seismică și epicentru al unor cutremure istorice majore, precum și aspectul seismologic propriu-zis sunt cuprinse în instalația multimedia "Days In Between". Instalația conține proiecții pe peliculă de 16 mm, într-o punere în scenă complexă. Artista combină materiale filmate anterior cu unele recente, realizate la București în primăvara anului, concentrate în jurul mai multor cutremure devastatoare din România. Expoziția este o colaborare exclusivă cu Programul de Rezidențe pentru Artă și Teorie al Künstlerhaus Büchsenhausen, Innsbruck, Austria.

Citește și: Victor Ponta reacționează după decizia privind votul pentru Guvernul Orban: E blat între PSD și PNL

Primul etaj va găzdui expoziția permanentă "Văzând istoria - 1947- 2007". Istoria artei contemporane din România din 1947, anul abolirii monarhiei, până în 2007, anul intrării României în Uniunea Europeană, este revizuită printr-un discurs expozițional ce pune pe același plan dimensiunea documentară și pe cea artistică. Astfel, expoziția cuprinde 20 de ani de artă urbană în România, tot atâtea voci ale street art-ului românesc și un graffitti de 500 de metri pătrați, pe scările interioare ale MNAC.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.