Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Myanmar: 'Etnicii rohingya trăiesc sub ameninţarea unui genocid'

www.thegospelcoalition.org
genocide

Cei circa 600.000 de etnici rohingya care mai trăiesc în Myanmar se află sub ameninţarea unui "genocid", au avertizat luni anchetatori ai ONU, care cer ca responsabilii să fie traduşi în faţa Curţii Penale Internaţionale (CPI), relatează AFP.

Într-un raport, Misiunea din cadrul ONU de stabilire a faptelor din Myanmar precizează că are "motive rezonabile să ajungă la concluzia că elementele probatorii care permit deducerea intenţiei de genocid a statului (...) s-au întărit" de anul trecut "şi că există un risc ridicat ca acte de genocid să se poată produce".

Ţine de "responsabilitatea statului", ceea ce "înseamnă că Myanmar ar trebui tradusă în faţa CPI pentru încălcarea obligaţiilor sale care îi revin în virtutea Convenţiei privind genocidul din 1948, unul din rarele instrumente internaţionale privind drepturile omului pe care le-a ratificat", estimează Misiunea, potrivit Agerpres.

Pentru anchetatorii ONU, care nu au fost autorizaţi să se deplaseze la faţa locului, "Myanmar continuă să comită crime împotriva umanităţii, acte inumane care produc mari suferinţe şi persecuţii în cadrul unui atac generalizat şi sistematic împotriva populaţiei rohingya".

Circa 740.000 de rohingya au fugit din statul Rakhine în august 2017, după o operaţiune de reprimare a armatei din Myanmar, ţară cu o puternică majoritate budistă.

Citește și: Rareș Bogdan intră la rupere: ‘Nu voi accepta niciodată’

Familii întregi s-au alăturat în condiţii foarte dificile celor 200.000 de refugiaţi victime ale persecuţiilor deja instalaţi în tabere aflate de cealaltă parte a frontierei, în Bangladesh.

"Cei 600.000 de rohingya care au rămas în Myanmar sunt persecutaţi sistematic şi trăiesc sub ameninţarea unui genocid", iar condiţiile lor de viaţă "deplorabile" s-au agravat într-un an, potrivit anchetatorilor ONU, ceea ce face ca "aceste fapte să evidenţieze reîntoarcerea imposibilă" a refugiaţilor rohingya.

Citește și: Profeția devastatoare de care Liviu Dragnea nu a ținut cont: ‘I-am spus-o în față’

"Ameninţarea genocidului continuă pentru rohingya care au rămas", a declarat preşedintele Misiunii de stabilire a faptelor din Myanmar, Marzuki Darusman, într-un comunicat, reamintind că în urmă cu un an misiunea a anunţat că a identificat "acte de genocid" în "operaţiunile de epurare" comise în 2017 şi în care au fost ucişi "mii de etnici rohingya".

"Dacă Naţiunile Unite şi comunitatea internaţională nu iau măsuri eficiente de această dată, această tristă poveste este menită să se repete. Scandalul lipsei de acţiune la nivel internaţional trebuie să înceteze", a declarat unul dintre anchetatorii ONU, Christopher Sidoti.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.