Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Nadia Savcenko, pilotul eliberat de Rusia, anunț istoric: Ce e gata să facă

Nadia Savcenko

Femeia pilot ucraineană Nadia Savcenko s-a declarat vineri pregătită să devină preşedinte al Ucrainei, dacă aşa vor dori ucrainenii, în prima sa mare conferinţă de presă, după eliberarea sa miercuri, după aproape doi ani de detenţie în Rusia, relatează EFE, AFP, Unian şi Ukrainska Pravda.

'Ucraineni, dacă vreţi ca eu să fiu preşedinte, voi fi preşedinte', a afirmat Savcenko, întrebată dacă are aspiraţii prezidenţiale sau se va alătura forţelor armate.

Citește și: Cum arată femeia care a cheltuit o avere ca să-și scoată 6 coaste: E de meserie electrician / VIDEO 18+

Nadia Savcenko a spus că îi place să zboare, dar dacă este necesar se va implica în politică.

Referitor la eliberarea sa la schimb cu doi militari ruşi, ea a spus că nu cunoaşte cu exactitate mecanismul propriu-zis. 'Nu ştiu ce fel de mecanism a fost activat... Când am fost răpită, ştiu din al cui ordin şi voinţă s-a făcut (acest lucru). Nu am fost întrebată, pur şi simplu m-au băgat în maşină, mi-au pus un sac pe cap şi m-au răpit. Toate acestea într-o singură zi', şi-a amintit Savcenko.

Citește și: Detalii ȘOCANTE din dosarul profesorului din Botoșani care-și viola și filma elevii

Tot pe neaşteptate a fost eliberată. 'Nimeni nu m-a întrebat nimic. Au venit în toiul nopţii şi m-au zis:'Pregăteşte-te cu tot lucruri', dar nu mi-au spus unde mergem.Nu ştiam dacă voi zbura cu avionul sau voi merge în Siberia (...) sau în Ucraina', a relatat femeia pilot.

Savcenko, deputată în Rada Supremă din partea formaţiunii Batkivşcina (Patria), a fostului premier Iulia Timoşenko, a declarat că va iniţia crearea unui comitet internaţional pentru eliberarea teritoriilor ocupate şi a deţinuţilor politici, potrivit agenţiei de presă Unian.

Citește și: O artistă a filmat când era violată și a pus imaginile pe net / FOTO

În acest sens, Nadia Savcenko s-a declarat dispusă să negocieze cu rebelii proruşi eliberarea prizonierilor ucraineni. Ministrul de externe ucrainean Pavlo Klimkin a indicat joi că 174 de ucraineni sunt încarceraţi în Rusia, în Crimeea sau în teritoriul controlat de rebeli.

'Nu sunt de acord atunci când se spune că nu trebuie avute contacte politice cu separatiştii. Voi avea contacte cu toţi', a spus tânăra care şi-a început conferinţa de presă şi a încheiat-o interpretând imnul Ucrainei.

Citește și: O profesoară de geografie, relație INTERZISĂ cu un elev: Părinții au văzut imaginile în telefonul copilului

Crimeea va fi readusă în cadrul Ucrainei fie în urma unui conflict armat, fie pe calea eforturilor diplomatice, a mai spus ea.

Deşi încă nu ştie în ce comisie parlamentară va activa, ea a declarat că şi-ar dori să se ocupe de problemele armatei.

Citește și: Rușii le-au declarat război prostituatelor: Le-au scos, goale, alături de clienți / VIDEO

Nadia Savcenko (35 de ani) ar putea fi inclusă în Comisia Radei Supreme (parlamentul unicameral) pentru securitate naţională şi apărare, indicase în 25 mai deputatul Batkivşcina, Ivan Krulko, citat de Unian.

Următoarele alegeri prezidenţiale, în termen, sunt prevăzute în 2019 în Ucraina. La 25 mai pe site-ul preşedinţiei ucrainene a fost postată o petiţie în care lui Petro Poroşenko i se cerea să cedeze locul său Nadiei Savcenko, scrie lenta.ru. 'Tocmai astfel de oameni ar trebui să guverneze ţara noastră', au explicat autorii acestei iniţiative, scrie agerpres.ro.

Citește și: Cum arată Băsescu în sala de judecată (presa)

Nadia Savcenko, condamnată la 22 de ani de închisoare în Rusia pentru presupusă complicitate la moartea a doi jurnalişti ruşi în estul Ucrainei în 2014, a fost eliberată miercuri, după ce a fost graţiată de preşedintele Vladimir Putin. Ea a fost eliberată la schimb cu doi militari ruşi condamnaţi anterior la 14 ani de închisoare în Ucraina, după ce fuseseră capturaţi în Donbas, teatrul unui conflict militar între forţele ucrainene şi rebeli proruşi, sprijiniţi cu arme şi trupe de Moscova.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.