Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

VIDEO - Mișcări de trupe la Nagorno-Karabah: convoi militar cu litera 'A', filmat cum se îndrepta spre zona de conflict

Armata din Nagorno-Karabah a acuzat luni forțele azere că au lansat atacuri asupra pozițiilor sale din nordul și nord-vestul teritoriului.

"La 1 august, începând cu ora 9:00, unități azere din mai multe secțiuni din zona de frontieră nordică și nord-vestică a Republicii Artsakh au recurs la provocări, făcând încercări de a trece linia de contact, care au fost oprite de unități ale Armatei de Apărare (din Artsakh)", a anunțat Armata de Apărare din Artsakh. "Partea armeană nu a suferit nicio victimă", au precizat într-un comunicat emis în cursul serii. "Situația rămâne tensionată". În comunicatul său, Armata de Apărare din Artsakh a adăugat că "conducerea Republicii (Artsakh), împreună cu comandamentul Armatei de Apărare (Artsakh) și contingentul rus de menținere a păcii, ia măsuri adecvate pentru a rezolva situația" de-a lungul liniei de contact.

Un deputat din Karabakh, Artur Harutyunyan, a declarat la scurt timp după aceea pentru serviciul armean de presă RFE/RL că luptele au încetat pentru moment. El a mai spus că armata azeră nu a capturat nicio poziție armeană din Karabakh. "Totul se află sub controlul forțelor noastre armate", a declarat, la rândul său, Davit Babayan, ministrul de externe din Karabah.

Mai devreme în cursul serii, președintele Karabahului, Arayik Harutyunyan, a convocat o reuniune de urgență cu comandantul Armatei de Apărare, Kamo Vartanyan, și cu alți oficiali de securitate pentru a analiza "situația operațională și tactică" în Karabah și în jurul acestuia, a raportat biroul lui Harutyunyan.

În paralel pe rețelele de socializare circulau imagini cu transferul trupelor azere în zona de conflict.

Într-o înregistrare video cu un convoi azer care se îndreapta spre Nagorno-Karabah era precizat faptul că pe mașini se află litera „A”.

Canalele armenești de pe Telegram zvoneau că 6 azeri au murit în ciocnirile de luni.

Ministerul Apărării din Artsakh a negat zvonurile. „Informațiile care se răspândesc pe internet despre luptele fierbinți în curs de desfășurare într-o anumită parte a Artsakhului nu sunt adevărate. Pe linia de contact se menține o anumită tensiune. Conducerea republicii, împreună cu comandamentul din Artsakh și comandamentul trupelor rusești de menținere a păcii, ia măsuri adecvate pentru a rezolva situația. Ministerul Apărării din Artsakh face apel la mass-media și la utilizatorii individuali ai rețelelor de socializare să urmărească exclusiv știrile oficiale."

De asemenea, și Ministerul Apărării din Azerbaidjan a negat: „Informațiile difuzate în mass-media armeană despre presupusele focuri de armă ale unităților armatei azere în direcția "grupurilor armate armenești ilegale de pe teritoriul Azerbaidjanului", unde sunt desfășurate temporar forțele ruse de menținere a păcii, sunt false, provocatoare și înșelătoare. O altă minciună a departamentului militar al statului terorist.”

Aceste două ţări caucaziene s-au confruntat într-un război de şase săptămâni în 2020 pentru controlul Nagorno-Karabah, o regiune muntoasă azeră cu populaţie majoritar armeană care, susţinută de Erevan, a făcut secesiune faţă de Azerbaidjan în anii 1990.

O încetare a focului negociată de Rusia a pus capăt luptelor, care au făcut peste 6.500 de morţi. Erevanul a cedat în schimb multe teritorii către Baku, iar Moscova a desfăşurat o forţă de menţinere a păcii, potrivit Agerpres.ro.

"Unităţile forţelor armate armene se întorc în Armenia de la semnarea încetării focului. Procesul este finalizat în curând şi se va încheia în septembrie", a anunţat marţi secretarul Consiliului de Securitate al Armeniei, Armen Grigorian.

Dar forţele separatiste armene care se află încă în zonă "vor rămâne acolo", a precizat el, citat de agenţia de presă de stat Armenpress.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.