Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Namibia: Compensaţiile pentru atrocităţile comise de Germania în perioada colonială sunt insuficiente

static.dw.com
namibia

Namibia a recunoscut vineri că virarea unui ajutor pentru dezvoltare în valoare de 1,1 miliarde euro, negociat cu Germania drept compensaţii pentru atrocităţile comise împotriva grupurilor etnice Herero şi Nama în perioada colonială, este insuficientă, transmite AFP.

După peste cinci ani de negocieri, Berlinul a recunoscut oficial în urmă cu o săptămână drept genocid atrocităţile comise de puterile coloniale germane împotriva grupurilor etnice Herero şi Nama din Namibia de astăzi, scrie Agerpres.ro.

Acest acord, acceptat de guvernul de la Windhoek ca un ''pas în direcţia bună'', este respins de numeroşi namibieni, printre care reprezentanţi ai comunităţilor Herero şi Nama, în special din cauza sumei negociate, considerată ''jignitoare''.

''Trebuie să recunoaştem că suma de 1,1 miliarde euro convenită între cele două guverne este insuficientă'', a declarat vineri vicepreşedintele Namibiei, Nangolo Mbumba.

Dar Germania a promis să renegocieze suma şi măsura punerii în practică a compensaţiilor, a adăugat el.

Ajutorul, de care ar urma să beneficieze descendenţii celor două comunităţi, va servi la achiziţionarea de terenuri, construirea de şosele în mediul rural, dezvoltarea reţelei de alimentare cu apă şi formarea profesională.

Mii de membri ai triburilor Herero şi Nama au fost omorâţi de forţele coloniale germane între 1904 şi 1908, după ce triburile s-au răsculat împotriva ocupaţiei germane în ceea ce se numea atunci Africa Germană de Sud-Vest (1884-1915). Supravieţuitorii au fost împinşi în deşert, unde mulţi au sfârşit în lagăre de concentrare ca sclavi şi au murit de frig, malnutriţie şi epuizare. Se estimează că 65.000 din cei 80.000 de Herero care trăiau în colonia Africa Germană de Sud-Vest şi 10.000 din 20.000 de Nama au murit în acea perioadă.

Namibia a fost colonie a Germaniei din 1884 până în 1915, când aceasta a pierdut-o în timpul Primului Război Mondial. În 1920 teritoriul a fost plasat sub administraţia Africii de Sud, iar în 1990 şi-a câştigat independenţa.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.