Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Napoli pictează orașul în albastru: italienii sunt pregăteți să sărbătorească primul titlu de după epoca Diego Maradona

Napoli

Chipul unui tânăr Diego Armando Maradona privește de pe o pictură murală din Piața Miracolelor din Napoli, urmărind cum orașul se pregătește pentru o sărbătoare de care nu s-a mai bucurat de când starul argentinian al fotbalului era la apogeu, în urmă cu mai bine de 30 de ani.

Miracolele pentru napoletani, care au crescut într-un oraș impregnat de misticism și superstiții, se întâmplă pe teren, în timp ce echipa lor se îndreaptă spre un al treilea triumf în Serie A și se pregătește pentru primul sfert de finală din istorie în Liga Campionilor.

"Acest lucru vine din sufletul lui Maradona. Este el, care ne privește de sus", a declarat pentru Reuters Raffaele Cardamone, un șofer de camion în vârstă de 51 de ani, indicând pictura murală recent finalizată care îl înfățișează pe geniul fotbalistic corpolent, care a murit în 2020.

"Este mâna lui Dumnezeu", a adăugat el, referindu-se la celebrul gol marcat de Maradona care a marcat cu mâna sa în sferturile de finală ale Cupei Mondiale din 1986, care a ajutat Argentina să elimine Anglia.

Maradona a fost, de asemenea, forța motrice a echipei Napoli la acea vreme, ajutând orașul să câștige primul său titlu de campion în 1987 și al doilea doar trei ani mai târziu, în 1990.

Cu 11 meciuri rămase de jucat, echipa din sudul Italiei are un avans de 19 puncte față de Lazio, ocupanta locului al doilea, iar visul lor de a câștiga titlul ar putea deveni realitate încă din a doua jumătate a lunii aprilie, cu mai mult de o lună înainte de ultimul meci de campionat.

Napoletanii sărbătoresc deja cel de-al treilea Scudetto, așa cum este cunoscut titlul de campion al Italiei, văzându-l ca pe o revanșă față de orașele bogate din nord, Torino și Milano, ale căror echipe Juventus, Inter și AC Milan au dominat Serie A în ultimele trei decenii.

Localnicii au renunțat la tradiționala "scaramanzia", o serie de ritualuri înrădăcinate în cultura populară pentru a ține departe ghinionul, care includ, în mod normal, faptul de a nu revendica victoria înainte de a o fi obținut.

Meșteșugarii din oraș au creat figurine ale noilor eroi ai orașului. Siluetele din carton ale jucătorilor sunt aliniate în cartierele spaniole ale orașului, în timp ce micile scutere „vespas” se strecoară pe străduțele înguste și steagurile albastre flutură în fața magazinelor.

Afișele îl arată pe Maradona în rai, înmânându-le Scudetto atacantului nigerian Victor Osimhen și extremei georgiene Khvicha Kvaratskhelia - cele două vedete principale ale actualei echipe.

Locuitorii au lansat inițiative de strângere de fonduri pentru a finanța o petrecere pentru Scudetto care, spun ei, va dura zile întregi și își propun să picteze zidurile și străzile orașului în nuanța albastră a clubului.

"Euforia este imposibil de stăpânit", a declarat Antonio Sarracino, în vârstă de 55 de ani, care păstrează o cutie de colectare pentru donații în interiorul magazinului său.

Napoletanii speră că gloria sportivă poate fi un impuls pentru un oraș în care sărăcia rămâne larg răspândită, dar unde viața se îmbunătățește datorită creșterii turismului, institutul de cercetare Demoskopika estimând o creștere de 13% a sosirilor în acest an față de 2022.

"Primele două victorii în campionat au venit într-o epocă diferită. Nu era prea mult turism. Existau sărbători locale masive, dar nu au mers dincolo de Napoli", a declarat Ernesto Monte, 59 de ani, privind la mare dintr-un bar din apropierea pieței centrale Plebiscito.

Romancierul și poetul Erri De Luca își amintește că Maradona, care rămâne cel mai mare erou al orașului și după numele căruia a fost botezat stadionul local, s-a alăturat echipei la doar câțiva ani după cutremurul din 1980 din zona Irpinia din apropiere, care a revendicat 2.700 de morți.

"Acela era un oraș care încă se scutura de praful cutremurului. Avea războaie cu mafia Camorra pe străzi și în închisoare. Turiștii veneau aici doar pentru a se îndrepta direct spre insule și coastă. Astăzi, Napoli este o atracție", a spus el.

Probabila victorie în campionat ar putea să nu fie singurul triumf pentru Napoli în acest an, mulți fani sperând că echipa ar putea ajunge pentru prima dată în finala Ligii Campionilor. Ei joacă împotriva rivalilor italieni de la AC Milan în sferturile de finală.

Pietro De Chiara, în vârstă de 26 de ani, a ajutat săptămâna trecută la pictarea unui simbol mare al Scudetto pe o scară în aer liber numită Heaven Alley, în animatul cartier spaniol.

"După Scudetto, vom avea Liga Campionilor și vom termina de pictat treptele", a declarat el pentru Reuters.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.