Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

SUA, pe punctul de a livra `în viitorul apropiat` primele două sisteme de apărare antiaeriană NASAMS către Ucraina (Casa Albă)

Defence Romania
sistem nasams

Statele Unite vor depune eforturi pentru a accelera expedierea de sisteme de apărare antiaeriană NASAMS către Ucraina cât mai curând posibil, a declarat marți purtătorul de cuvânt al Casei Albe, John Kirby, relatează Reuters.

Președintele american Joe Biden a promis luni președintelui ucrainean Volodomir Zelenski că Washingtonul va furniza sisteme aeriene avansate după un atac devastator de rachete al Rusiei.

Până acum, Statele Unite au aprobat trimiterea în Ucraina a opt sisteme avansate NASAMS, două fiind așteptate să fie livrate în curând și alte șase trimise într-un interval de timp mai lung.

„Credem că suntem pe punctul de a le livra pe primele două în viitorul foarte apropiat”, a spus Kirby în timpul unui briefing pentru reporteri. „Suntem cu siguranță interesați de a accelera livrarea NASAMS către Ucraina cât mai curând posibil”.

„Președintele Biden s-a angajat să continue să ofere Ucrainei sprijinul necesar pentru a se apăra, inclusiv sisteme avansate de apărare aeriană”, arată un comunicat al Casei Albe cu privire la discuția dintre Biden și Zelenski.

Statele Unite au oferit asistență de securitate în valoare de peste 16,8 miliarde de dolari de când Rusia a invadat Ucraina pe 24 februarie și a impus o gamă largă de sancțiuni economice Moscovei pentru acțiunile sale în Ucraina.

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a afirma în septembrie, într-un interviu televizat, că Ucraina a primit de la SUA rachete pentru Sistemul național avansat de rachete sol-aer (NASAMS).

NASAMS, un sistem sol-aer dezvoltat de companiile Raytheon Technologies (SUA) și Kongsberg (Norvegia), este utilizat de 12 țări din întreaga lume, inclusiv o serie de țări membre ale Alianței Nord-Atlantice (SUA, Norvegia, Olanda, Spania, Lituania și Ungaria).

NASAMS include radarul Sentinel, centrul de comandă Fire Distribution Center și rachete de intercepție AMRAAM, AMRAAM ER și AIM 9X Sidewinder Block II.

Rusia a bombardat luni dimineață la o oră de vârf mai multe orașe din Ucraina, inclusiv capitala Kiev, ucigând civili și afectând furnizarea de energie electrică, lovituri pe care le-a revendicat președintele rus Vladimir Putin, acuzând Ucraina de ”atac terorist” după o explozie pe podul Kerci, care leagă Crimeea și Rusia.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.