Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Nasrallah neagă că Hezbollahul ar deţine vreun depozit de armament în portul Beirut

Hezbollah

Liderul mişcării şiite libaneze Hezbollah Hassan Nasrallah ”neagă în mod categoric” vineri faptul că organizaţia sa ar deţine vreun ”depozit de armament” în portul Beirut, zguduit de explozii sângeroase şi distrugătoare, în urma unor acuzaţii, relatează AFP, potrivit news.ro.

”Neg total, în mod categoric, că am avea ceva în port. Nici depozit de armament, nici depozit de rachete (...) nicio bombă, niciun glonţ, nici nitrat” de amoniu, a subliniat liderul Hezbollah într-o alocuţiune televizată.

Nasrallah face aceste declaraţii în urma unor acuzaţii care circulă în presă sau în opinia publică şi care arată cu degetul influenta mişcare şiită libaneză.

AOUN EVOCĂ ”O RACHETĂ” ŞI RESPINGE O ANCHETĂ INTERNAŢIONALĂ

Preşedintele libanez Michel Aoun a anunţat vineri că teribilele explozii din portul Beirut aufost cauzate ”fie de negliejenţă, fie de o intervenţie externă”, evocând ipoteza ”unei rachete”.

”Este posibil ca aceasta să fi fost cauzată de neglijenţă sau de o acţiune extrenă, cu o rachetă sau o bombă”, a declarat şeful statului într-o întâlnire cu jurnalişti, transmisă în direct la televiziune, la trei zile după catastrofa care s-a soldat cu 154 de morţi.

Este prima oară când un oficial libanez evocă o pistă externă în dosar. Autorităţile au afirmat până acum că explozia a fost cauzată de un incendiu într-un uriaş depozit de nitrat de amoniu.

Michel Aoun a respins totodată orice anchetă internaţională - evocată de către preşedintele francez Emmanuel Macron în cursl unei vizite la beirut, joi - apreciind că acest lucru nu ar face decât să ”dilueze adevăru”.

PROCURATURA MILITARĂ EVOCĂ MATERIALE INFLAMABILE ŞI FITILE

Şeful statului libanez, în vârstă de 85 de ani, a precizat că i-a cerut ”personal”, joi, omologului său francez, pe care l-a primit la palatul prezidenţial, ”să ne furnizeze imagini aeriene pentru ca să putem stabili dacă au existat avioane în spaţiul (aerian) sau rachete” în momentul exploziei, marţi.

”Dacă aceste imagini nu sunt disponibile de la francezi, le vom cere altor ţări”, a declarat Michel Aoun, criticat în mod violent de populaţie, care denunţă incompetenţa şi corupţia autorităţilor.

În afară de nitratul de amoniu - o substanţă explozivă -, procuratura militară a evocat, într-un comunicat, prezenţa unor ”materiale puternic inflamabile şi fitiluri lente”.

Preşedintele libanez a apreciat, de asemenea, că este necesară revederea unui regim politic ”paralizat”, la o zi după vizita omologului său francez Emmanuel Macron, care i-a îndemnat pe conducători ”să schimbe sistemul”.

”Ne confruntăm cu o revizuire a sistemului nostru bazat pe consens, pentru că este paralizat şi nu permite să se ia decizii care să fie aplicate rapid. Ele trebuie să fie consensuale şi să treacă prin mai multe autorităţi”, a apreciat preşedintele, extrem de dur criticat de o mare parte a opiniei publice libaneze, şi criticat şi mai dur după exploziile de la Beirut.

Beyrouth: le président libanais évoque un «missile» et rejette une enquête internationale

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.