Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Natalia Gavrilița: Oamenii înțeleg că șiruri de guverne în Moldova au mințit, au furat, au irosit timpul în loc de reforme

gov.md
natalia gavrilita

Noul premier al Moldovei, Natalia Gavrilița, vorbește cu mai multă însuflețire despre combaterea corupției decât despre extinderea UE.

Țara ei nu a fost niciodată invitată să se alăture Europei, așa cum s-a întâmplat cu România vecină și cu statele din Balcanii de Vest, scrie EUobserver în contextul vizitei premierului moldovean la Bruxelles, transmite IPN.

Întrebată de EUobserver dacă moldovenii înțeleg politica de extindere a UE, Gavrilița a replicat: „oamenii înțeleg că șiruri de guverne în Moldova au mințit, au furat, au irosit timpul în loc de reforme”.

La întrebarea dacă UE ar trebui să trimită mai multe mesaje pozitive de extindere în regiune, Gavrilița și-a maniafestat interesul pentru ajutorul european vizavi de „fugarii internaționali” ai Moldovei.

„Multe dintre persoanele implicate în scandalul bancar, în spălătoria rusă, sunt în străinătate și avem cu adevărat nevoie de sprijin internațional pentru a ajunge la ele”, a spus ea.

„De exemplu, domnul Platon este la Londra, domnul Șor este în Israel. Domnul Plahoutniuc, nu știm sigur, dar credem că este în Cipru. Au proprietăți, conturi în Europa”, a spus Gavrilița. Readucerea lor în țară „face parte, de asemenea, din construirea încrederii în stat (...) pentru a ne asigura că acești oameni nu au luat calea vieții europene după ce au furat poporul moldovenesc”, a adăugat ea.

„Aceștia sunt oamenii din vârful piramidei, dar piramida este mare. Mulți alți oameni sunt, de asemenea, în așa-numitele vacanțe (în Europa)”, a remarcat Gavrilița.

Vorbind despre frânele care împiedică Moldova, EUobserver s-a referit la Rusia, care are 1.400 de soldați și un depozit de muniții în regiunea transnistreană a Moldovei, care echivalează cu o forță de ocupație pe teritoriul separatist.

Sursa amintește sancțiunile comerciale impuse Moldovei de către Rusia atunci când noul stat detașat de imperiul sovietic a manifestat interes pentru legături mai strânse cu UE. Pentru a exercita presiuni, Rusia ar putea, scrie Euobserver, să-și folosească monopolul asupra aprovizionării cu gaze a Moldovei.

„Dar sperăm că nu se va întâmpla. Suntem în discuții acum de prelungire a contractului de furnizare a gazelor în parametrii existenți”, a spus Gavrilița.

Totodată, premierul a relevat că guvernul promovează reunificarea malului stâng cu cel drept al Nistrului prin transformarea „mai atractivă” a Moldovei și prin sensibilizarea oamenilor de rând, de exemplu, prin oferirea vaccinurilor din partea UE, a menționat ea.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.