Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Natasa Pirc Musar a devenit prima președinte femeie a Sloveniei. S-a remarcat ca avocat al Melaniei Trump

24.ur.com
Natasa Pirc Musar

Slovenia a ales, duminică, în funcție președinte o avocată renumită, nouă în politică, Natasa Pirc Musar, aceasta fiind prima femeie președinte din istoria țării, potrivit rezultatelor parțiale, relatează AFP și Reuters.

Fosta prezentatoare TV în vârstă de 54 de ani, Natasa Pirc Musar este acum avocată şi susţinătoare a drepturilor omului, a statului de drept şi a asistenţei sociale.

Avocata în vârstă de 54 de ani, care a reprezentat în trecut interesele fostei Prime Doamne americane Melania Trump, de origine slovenă, a strâns 53.87% din voturi, în timp ce rivalul ei de dreapta și fostul ministru de externe Andze Logar a câștigat 46,13 la sută, au arătat datele comisiei electorale bazate pe numărarea a 77 % din voturi.

Într-o țară divizată după mandatul presărat de proteste al fostului premier Janez Jansa, Natasa Pirc Musar a cerut „unire” și să se dea pagina „disputelor”.

„Prima mea acțiune va fi să invit toți liderii partidelor politice la palatul prezidențial”, a declarat ea duminică seara în fața sutelor de susținători adunați în jurul capitalei Ljubljana.

Slovenii s-au prezentat în număr relativ mare la urne, în această țară de 2 milioane de locuitori, din fosta Iugoslavie și membră a Uniunii Europene (UE) din 2004.

În campanie, candidata, care se definește drept „liberală”, și-a evidențiat dorința de a da mai multă substanță acestei poziții esențialmente protocolară.

„Președintele nu poate fi neutru, trebuie să aibă o părere”, să fie „o autoritate morală”, a subliniat ea în intervalul dintre cele două tururi, chestionată de AFP. „Nu mi-a fost niciodată frică să-mi fac auzită vocea”.

Șeful statului în exercițiu Borut Pahor, care nu a putut candida din nou după două mandate de cinci ani fiecare, a fost adesea criticat pentru atitudinea sa pasivă față de Janez Jansa.

O fostă prezentatoare de televiziune, Natasa Pirc Musar și-a făcut un nume prin conducerea Autorității Slovene pentru Protecția Datelor în anii 2000.

Apărătoare neobosită a clasei politice, ea și-a deschis firma de avocatură în 2016, cercetând în mod regulat platourile TV ca expertă.

Pasionată de motociclete, ea a fost ținta unor atacuri din cauza activităților de investiții profitabile ale soțului ei, în special în paradisurile fiscale.

Duminică, ea a simțit că a trăit „o campanie mai grea” decât rivalii ei, „fără sprijinul unui partid consacrat”.

„Mi s-a zis carieristă, nu ai spune niciodată asta unui bărbat”, a mai criticat ea, dorind să fie „vocea femeilor” în Slovenia și în străinătate.

„Dacă va câștiga, cu siguranță va face schimbări (la rolul de președinte)”, a salutat dimineața pensionara Silva Lotric, părăsind o secție de votare.

Acesta este un nou eșec pentru conservatorii care visau la răzbunare după grea înfrângere la alegerile legislative din aprilie.

Natasa Pirc Musar are puțină experiență politică, dar a știut să „se înconjoare de consilieri solizi”, a remarcat analistul Uros Esih.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.