Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

NATO avertizează că 'există riscul unui conflict militar în Europa' - Mesaj pentru Rusia, care se pregătește de război

vestidinrusia.ro
Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a declarat marţi că a invitat Moscova şi aliaţii din NATO la noi discuţii asupra Ucrainei, pe fondul temerilor privind o invadare a acestei ţări de către Rusia, relatează France Presse.

Alianţa Nord-Atlantică intenţionează să organizeze o nouă reuniune cu Rusia pentru găsirea unei soluţii acceptabile pentru ambele părţi, a declarat Jens Stoltenberg, avertizând că, în caz contrar, există riscul unui conflict militar în Europa, relatează Mediafax.ro.

"Astăzi am invitat Rusia şi toţi aliaţii NATO să participe la o serie de reuniuni ale Consiliului NATO-Rusia în viitorul apropiat", a anunţat el într-o conferinţă de presă la Berlin alături de cancelarul german Olaf Scholz.

Aceste discuţii vor avea ca scop "să răspundă preocupările noastre, dar şi să asculte preocupările Rusiei" şi să "găsească o cale de a preveni orice atac militar contra Ucrainei", a adăugat el.

O întâlnire anterioară, săptămâna trecută, a Consiliului NATO-Rusia, instanţă de dialog şi consultare, s-a încheiat cu constatarea unor divergenţe profunde între Aliaţi şi Moscova privind securitatea în Europa.

Jens Stoltenberg a spus că NATO este pregătită să continue dialogul.

"Transmitem Rusiei un mesaj foarte clar: dacă va decide încă o dată să folosească forţa împotriva Ucrainei, ea va trebui să plătească un preţ mare de sancţiuni economice, financiare şi politice", a avertizat el la Berlin, reiterând "sprijinul aliaţilor din NATO" faţă de Ucraina.

El a amintit că Alianţa Nord-Atlantică a implementat "cea mai mare întărire sau cea mai mare apărare colectivă timp de o generaţie, cu o prezenţă sporită a NATO în partea de est a alianţei", ceea ce preocupă Rusia.

Ministrul rus de externe Serghei Lavrov a cerut din nou marţi răspunsuri din partea Occidentului la cererile Moscovei privind încetarea extinderii NATO. El le vede ca o condiţie prealabilă pentru reluarea negocierilor asupra acestei crize geopolitice ce ameninţă să degenereze în conflict în Ucraina.

Jens Stoltenberg şi Olaf Scholz au cerut amândoi Rusiei să înceapă retragerea a zeci de mii de trupe ruseşti desfăşurate la graniţa cu Ucraina, o cerere respinsă în timpul dimineţii de Moscova, informează Agerpres.ro.

Rusia se prezintă drept victima ambiţiilor NATO în Europa de Est şi consideră că o dezescaladare este posibilă doar dacă Occidentul semnează tratate ce interzic orice extindere viitoare a NATO, în special la Ucraina şi Georgia, potrivit AFP.

De asemenea, ea cere americanilor şi aliaţilor lor să renunţe la efectuarea de manevre şi desfăşurări militare în Europa de Est, revendicări calificate ca inacceptabile de Occident.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.