Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

NATO deschide, în iulie, biroul din Moldova

Premierul Republicii Moldova, Pavel Filip, a declarat joi, la finalul şedinţei comune de guvern România - Republica Moldova, de la Piatra Neamţ, că în luna iulie va fi deschis la Chişinău oficiul de legătură NATO.

Totodată, premierul Pavel Filip şi-a reafirmat susţinerea pentru participarea armatei din Republica Moldova la exerciţiile comune NATO desfăşurate în afara graniţelor, scrie agerpres.ro.

'Am spus că Republica Moldova este o ţară parlamentară şi deciziile importante se iau la Guvern şi la Parlament. În acelaşi timp, Instituţia Preşedintelui, preşedintele este şi comandatul suprem al Armatei. Am avut o situaţie mai puţin plăcută când armata naţională nu a putut participa la aplicaţiile militare care au avut loc în România, pe dimensiunea NATO. Cunoaşteţi foarte bine poziţia preşedintelui Igor Dodon şi care este dragostea lui faţă de NATO. Noi am reuşit să semnăm un acord cu NATO şi în luna iulie va fi deschis la Chişinău un oficiu de legătură NATO. Am avut discuţii cu preşedintele ţării atunci şi i-am explicat foarte simplu că planul de activităţi al armatei naţionale, care ţine de instrucţiuni, de aplicaţii, în mare măsură - circa 80 la sută - va avea loc în afara Republicii Moldova, cu suportul partenerilor noştri din NATO. Refuzul în continuare de a participa la aceste aplicaţii ar însemna slăbirea armatei naţionale ori nicidecum nu se încadrează în logică atunci când un comandant suprem al forţelor armate îşi doreşte slăbirea armatei naţionale. Consider că aceasta a fost prima şi ultima dată când am avut această confuzie şi pe viitor, armata naţională a Moldovei va participa la toate aplicaţiile. Ba mai mult decât atât, trebuie să mulţumim pentru acest suport care este oferit pentru instrucţiunea şi aplicaţiile la care participă şi armata din Moldova', a declarat premierul Pavel Filip.

Joi a avut loc, la Piatra Neamţ, o reuniune bilaterală a Guvernelor României şi Republicii Moldova.

Preşedintele Republicii Moldova, Igor Dodon, a interzis militarilor din ţara vecină să ia parte în luna februarie la un exerciţiu comun desfăşurat pe teritoriul României. Atitudinea sa a fost catalogată drept "neprietenoasă" la adresa României şi SUA de către ambasadorii român şi american de la Chişinău, printr-un mesaj comun adresat de cei doi diplomaţi.

Totodată, într-un interviu acordat în luna ianuarie unei televiziuni din Federaţia Rusă, Igor Dodon şi-a anunţat intenţia de a anula acordul privind deschiderea unui birou de legătură al NATO la Chişinău.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.