Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

NATO este alături de Republica Moldova. Alianța cere Rusiei să-și retragă trupele din Transnistria

politico.eu
Jens Stoltenberg NATO

NATO își reconfirmă susținerea pentru Republica Moldova și cere Rusiei să-și retragă trupele de pe teritoriul țării vecine. Declarația a fost făcută de secretarul general al Alianței Nord-Atlantice, Jens Stoltenberg, în cadrul unei conferințe de presă comune cu premierul de la Chișinău, Dorin Recean.

NATO și R. Moldova au lucrat împreună timp de 30 de ani și, în aceste timpuri foarte complicate, aprofundăm și mai mult parteneriatul nostru. Moscova continuă să pună presiuni pe R. Moldova, inclusiv șantaj energetic și dezinformare, cu scopul de a destabiliza societatea și de a submina democrația voastră. Dar R. Moldova a răspuns cu hotărâre, condamnând invazia din Ucraina și întărindu-și reziliența și securitatea acasă. NATO susține în totalitate suveranitatea și integritatea teritorială a R. Moldova. Cerem Rusiei să-și retragă trupele de pe teritoriul vostru. Puteți conta pe asistența noastră continuă. Mai devreme în acest an, NATO a aprobat un pachet substanțial de ajutor pentru întărirea securității voastre cibernetice și comunicării strategice, precum și pentru creșterea capacității voastre de apărare. De asemenea, la Summitul de la Vilnius, am decis să creștem cooperarea practică și politică” a declarat Stoltenberg.

Potrivit lui, ajutorul oferit de NATO va ajuta R. Moldova inclusiv pe drumul către statutul de membră UE. El a mulțumit R. Moldova pentru contribuția la misiunea KFOR de menținere a păcii în Kosovo.

La rândul său, premierul Dorin Recean a declarat că R. Moldova se angajează să-și crească capacitățile de apărare.

Apreciem foarte mult susținerea NATO și a țărilor membre. Noi ne consolidăm capacitățile de apărare și agresiunea Rusiei în Ucraina a provocat eforturi și mai mari pentru noi. Împreună cu prietenii noștri, dezvoltăm reziliența societății și a instituțiilor, precum și capacitățile noastre de apărare. Suntem foarte dispuși să participăm în misiuni internaționale, dar, de asemenea, și în exerciții, care ar consolida capacitățile noastre și interoperabilitatea. Din nou, vreau să exprim aprecierea noastră pentru NATO și statele membre” a declarat Recean.

Premierul se află la Bruxelles, unde va avea un dialog cu Aliații în cadrul Consiliului Nord-Atlantic prezidat de Secretarul General Adjunct al NATO, domnul Mircea Geoană.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.