Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

NATO felicită Turcia pentru acordul privind cerealele / Stoltenberg: 'Am văzut navele cu cereale care traversează Bosforul'

cnbc.com
erdogan

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a făcut declarații importante la sesiunea anuală a Adunării Parlamentare a NATO, care a avut loc la Madrid. Stoltenberg a lăudat Turcia pentru extinderea acordului privind cerealele, anunță MILLIYET, citat de Rador. Referindu-se la războiul dintre Rusia și Ucraina, Stoltenberg a spus că Rusia a făcut o mare greșeală cu atacurile lansate în februarie.

Declarând că Rusia a subestimat curajul Ucrainei și unitatea NATO și a aliaților săi, Stoltenberg a afirmat: „Rusia credea că va învinge Ucraina în câteva zile. Cu toate acestea, Rusia se confruntă cu eșecuri de nouă luni. Ucrainenii și-au recâștigat pământurile ocupate, în special în regiunea Herson. Cu siguranță trebuie să continuăm să sprijinim Ucraina pe termen lung. Știu că există costuri. Populația din țările noastre se confruntă cu o creștere a costurilor de trai. De asemenea, prețurile energiei și alimentelor sunt în creștere. Prețul pe care îl plătește NATO este în bani însă ucrainenii plătesc cu sângele lor. Dacă îl lăsăm pe Putin să câștige, vom plăti cu toții un preț mult mai mare. Regimurile autoritare din lume cred că pot obține prin forță ceea ce își doresc”, a spus el.

"Am văzut navele cu cereale care traversează Bosforul"

Referindu-se la rolul important al Turciei în decizia de prelungire a acordului privind cerealele, semnat între Rusia și Ucraina pe 22 iulie la Istanbul sub medierea Națiunilor Unite (ONU) și a Turciei, Stoltenberg a spus: „Felicit Turcia și pe președintele Erdoğan pentru facilitarea acordului. În timp ce eram la Istanbul, am văzut nave cu cereale trecând prin Bosfor. Acest lucru este foarte important pentru prețurile alimentelor și mai ales pentru țările sărace ale lumii. Acordul privind cerealele s-a dovedit foarte important și trebuie să continue”.

"Suedia și Finlanda trebuie să ofere garanții privind lupta împotriva terorismului"

În legătură cu candidatura Suediei și a Finlandei la NATO, Stoltenberg a amintit acordul tripartit semnat de cele două țări și Turcia. În cadrul acordului, cele două țări "trebuie să aibă un parteneriat pe termen lung cu NATO și cu Turcia și trebuie să ofere garanții privind lupta împotriva terorismului. Finlanda și Suedia trebuie să își continue lupta împotriva terorismului, în strânsă cooperare cu Turcia. Știți că nicio țară membră NATO nu a suferit așa de mult ca Turcia din cauza atacurilor teroriste. În urmă cu câteva zile, la Istanbul a avut loc un nou atac sângeros. Victimele înregistrate de aliați și în special de Turcia ne amintesc cruzimea terorismului", a spus Stoltenberg.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.