Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

NATO fierbe – conflictul Turcia vs. Grecia escaladează în cadrul alianței: mutare făcută de Ankara (presă)

EPA
armata turcia

Turcia a decis să nu participe la exercițiul NATO "Tiger Meet" din Grecia de luna viitoare din cauza "provocărilor", au declarat sâmbătă surse de securitate pentru agenția Anadolu. Turcia și-a notificat decizia luată la 22 aprilie țării gazdă, au adăugat sursele citate.

De unde ar fi pornit scandalul

Sursa citată susține că s-a aflat că Atena a exploatat dezacordurile cu Ankara și a vizat Turcia prin modificări ale regulamentelor tehnice ale exercițiului, care contravin dreptului internațional. Întrucât cererile Turciei nu au fost acceptate, aceasta s-a retras din participare.

"Tiger Meet" este o inițiativă NATO care urmărește să promoveze solidaritatea între forțele aeriene aliate și se desfășoară anual în diferite țări. Exercițiul din acest an este programat în perioada 9-22 mai.

Relații tensionate între cele două țări

Informația apare pe un fond tensionat între Grecia și Turcia.

Guvernul grec a decis vineri, 29 aprilie, să suspende acţiunile menite să crească încrederea în relaţiile sale cu Turcia, după un nou record de 126 de încălcări ale spaţiului aerian grec la care au participat 16 avioane militare turce într-o singură zi, relatează joi agenţia EFE.

''Acţiunile turce sunt inacceptabile, constituie o încălcare a suveranităţii ţării şi reprezintă o provocare ce nu va rămâne fără răspuns'', a declarat purtătorul de cuvânt al guvernului grec despre decizia Atenei de a suspenda reuniunile greco-turce privind măsurile de sporire a încrederii.

Miercuri s-au înregistrat 126 de pătrunderi ale avioanelor F-16 şi ale dronelor turce în spaţiul aerian grec, aceste aparate survolând 30 de insule greceşti, unele dintre ele locuite.

''Acţiunile Turciei creează un climat de tensiune deosebită în regiune'' şi ''subminează coeziunea NATO într-un moment deosebit de critic în regiune în general'', a acuzat la rândul său MAE grec.

Avioanele militare turce efectuează de obicei manevre în săptămâna precedentă Paştelui ortodox, dar le opreşte în duminica de Paşti, însă anul acesta le-a continuat şi în acea duminică.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.