Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

NATO intervine ferm în Moldova: sprijin puternic pentru Chișinău anunțat de Ministerul Apărării

insider.com
moldova-rusia

Republica Moldova va beneficia de un pachet de asistență sporit din partea NATO. Decizia a fost aprobată în cadrul reuniunii miniștrilor apărării ai statelor membre NATO, desfășurată la Bruxelles.

Sprijjinul vine ca răspuns la solicitarea Republicii Moldova în contextul consolidării capacităților de apărare a R. Moldova, în condițiile situației tot mai tensionate din zonă. „Aliații au aprobat documentul actualizat cu privire la Pachetul de asistență NATO pentru consolidarea capacităților de apărare și securitate ale Republicii Moldova (DCB). Acesta prevede sporirea cooperării în vederea fortificării rezilienței instituțiilor naționale față de noile provocări și combaterii amenințărilor hibride, inclusiv promovarea comunicării strategice și diplomației publice pentru combaterea dezinformării”, a anunțat Ministerul Apărării din Republica Moldova, potrivit realitatea.md.

Forțele armate, modernizate

De asemenea, documentul stipulează și cooperarea în dezvoltarea capacităților de apărare și securitate ale Republicii Moldova, cu accent pe modernizarea forțelor armate, fortificarea apărării cibernetice, precum și consolidarea integrității instituționale și dezvoltarea profesională a funcționarilor publici din sectorul securității și apărării naționale. „Implementarea pachetului de asistență DCB inițial a cuprins proiecte pentru modernizarea Armatei Naționale a Republicii Moldova. La summit-ul Alianței din iunie 2022, de la Madrid, a fost aprobată decizia politică de a extinde cooperarea cu Republica Moldova, aceasta fiind detaliată în cadrul documentului actualizat DCB aprobat în cadrul Consiliului Nord-Atlantic din februarie 2023. Această asistență, în formă de consultanță, instruire și capabilități, urmează să contribuie la modernizarea sectorului de apărare și securitate al Republicii Moldova, inclusiv la sporirea rezilienței și capacității naționale de gestionare a diferitor situații de criză”, a menționat secretarul de stat Valeriu Mija, potrivit sursei citate.

Ce a spus recent președintele Maia Sandu

Preşedintele Maia Sandu a atribuit Administraţiei Rusiei presupuse planuri de provocare a unor "violenţe" în Republica Moldova, subliniind însă că acţiunile nu vor avea succes. "Tentativele Kremlinului de a provoca violenţe în Republica Moldova nu vor funcţiona. Scopul nostru principal este securitatea cetăţenilor şi a statului. Obiectivul nostru este pacea şi ordinea publică în ţara noastră", a afirmat Maia Sandu. Preşedintele Republicii Moldova a acuzat că scopul acţiunilor ar fi "schimbarea actualei administraţii guvernamentale cu una controlată de Federaţia Rusă". Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a afirmat în urmă cu câteva zile că a informat-o recent pe Maia Sandu despre un presupus plan al Rusiei de "distrugere" a Republicii Moldova.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.