Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

NATO intervine în FORȚĂ pentru o împăcare ISTORICĂ între Germania și Turcia

germania turcia germania

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a discutat săptămâna trecută cu miniştrii de externe turc şi german pentru a le cere să-şi rezolve diferendele cu privire la vizitele la bazele aeriene turce, informează duminică Reuters.

Germania a refuzat să-i extrădeze pe solicitanţii de azil despre care Turcia susţine că sunt implicaţi în puciul eşuat de anul trecut, iar Ankara a refuzat să le permită parlamentarilor germani să-i viziteze pe militarii ţării lor staţionaţi la două baze aeriene de pe teritoriul Turciei. 

Militarii germani de la baza Konya (situată la 250 km sud de capitala turcă Ankara) contribuie la misiunea de supraveghere aeriană a NATO, iar trupele germane staţionate la o altă bază aeriană, Incirlik, au fost deja transferate în Iordania. 

NATO a anunţat că Stoltenberg i-a sunat vineri pe Sigmar Gabriel şi pe Mevlut Cavusoglu şi le-a cerut să rezolve disputa. "Sperăm că Germania şi Turcia sunt în stare să găsească o dată reciproc acceptabilă pentru o vizită", a declarat un purtător de cuvânt al Alianţei Nord-Atlantice. 

Forţele armate ale Germaniei se află sub control parlamentar, iar Berlinul insistă ca parlamentarii să aibă acces la militarii ţării lor. De altfel, într-un interviu televizat difuzat duminică, cancelarul german Angela Merkel a insistat că parlamentarilor germani trebuie să li se permită să-i viziteze pe militarii Bundeswehr la baza aeriană a NATO din Konya. 

"Toată această chestiune este nefericită, foarte nefericită", a declarat Merkel la postul public ARD, adăugând că este nevoie de mai multe discuţii pentru a găsi o soluţie, chiar şi cu ajutorul NATO.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.