Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

NATO - Jens Stoltenberg condamnă arestările arbitrare ale membrilor opoziţiei în Belarus

wall street journal
Jens Stoltenberg

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a condamnat marţi ''detenţiile şi răpirile'' de activişti ai opoziţiei de către autorităţile din Belarus, transmite DPA potrivit Agerpres.

Într-o convorbire telefonică cu miniştrii de externe ai Estoniei, Letoniei şi Poloniei, Stoltenberg şi-a ''exprimat îngrijorarea gravă privind detenţiile arbitrare şi răpirile de persoane din opoziţie'', practici pe care le consideră ''încălcări inacceptabile ale normelor internaţionale''.

Într-un răspuns evident la afirmaţiile guvernului belarus conform cărora NATO îşi consolidează prezenţa militară în regiune, Jens Stoltenberg a reafirmat că Alianţa Nord-Atlantică ''rămâne vigilentă, strict defensivă şi pregătită să descurajeze orice agresiune împotriva aliaţilor NATO''.

În Belarus au loc proteste cotidiene după alegerile prezidenţiale din 9 august, despre care opoziţia este convinsă că au fost fraudate pentru a-i asigura lui Aleksandr Lukaşenko, aflat la putere de 26 de ani, al şaselea mandat consecutiv.

Rusia a dat semnale tot mai clare de susţinere a liderului de la Minsk, cu care însă relaţiile s-au tensionat mai ales în primăvara acestui an, când Lukaşenko a acuzat Moscova de tentativă de interferenţă în procesul electoral din Belarus pentru ca ţara să devină vasal al Rusiei, acuzaţii respinse ferm de Kremlin.

Însă după alegerile prezidenţiale din 9 august, liderul belarus a denunţat un complot occidental şi a apelat la sprijinul Rusiei. Preşedintele rus Vladimir Putin a promis deja să trimită forţe ruse în Belarus dacă mişcarea de contestare ar degenera, însă Minskul cere şi o asistenţă financiară, economia sa fiind în criză, inclusiv ca urmare a sancţiunilor impuse de unele ţări vecine.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.