Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

NATO mută puternic în România, de teama unui contraatac al Rusiei: sistemul Mamba a fost dus spre Portul Constanța

mamba

Grupul de luptă al NATO de prezență înaintată în România și-a relocat principalele efective în baza de la Cincu și și-a amplasat în paralel facilități în Dobrogea. Această mutare a trupelor NATO ar putea avea legătură cu temerile privind un contraatac al Rusiei în sudul Ucrainei, acolo unde rușii au pierdut mult teritoriu și acum este așteptată o replică puternică.

Citește și: Ministerul rus al Apărării confirmă replierea trupelor ruse în faţa contraofensivei ucrainene

Această structură militară, care are Franța ca națiune-cadru, urmează să se dezvolte la nivel de brigadă și va avea aproximativ 3.300 de militari. Un detașament sol-aer a fost desfășurat la baza de la Capu Midia în cadrul misiunii Eagle.

Pentru a consolida poziția de descurajare și defensivă a NATO pe flancul estic, Franța a implementat acolo un sistem sol-aer cu rază medie, Mamba. Acesta va asigura protecția orașului Constanța și a portului său de la Marea Neagră, de mare importanță strategică, precizează site-ul Forțelor Aeriene Franceze.

 

Ce este sistemul MAMBA

MAMBA este un sistem antirachetă conceput pentru a proteja câmpul de luptă și locurile tactice sensibile, cum ar fi aeroporturile și porturile maritime, împotriva tuturor amenințărilor aeriene actuale, inclusiv rachete de croazieră, balistice, avioane și drone.

Sistemul MAMBA va putea să intercepteze orice fel de rachetă care vine din Rusia. Componentele cheie sunt interceptorul Aster 30 și radarul multifuncțional Arabel.

SAMP/T a fost proiectat pentru a funcționa în medii extreme de dezordine și contramăsuri electronice. Interoperabilitatea cu alte sisteme de apărare aeriană NATO este o altă cheie pentru programul SAMP/T.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.