Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

NATO se teme de ruși la cel mai mare exercițiu militar din istoria Alianței: Moscova va face teste cu rachete balistice

militari armata nato

Jens Stoltenberg, secretarul general NATO, a îndemnat Rusia să acţioneze "profesionist", subliniind că nu este o situaţie tipică Războiului Rece, în contextul în care Moscova vrea să efectueze teste balistice ca ripostă la exerciţiile occidentale efectuate în nordul Europei.

Alianţa Nord-Atlantică efectuează Exerciţiul "Trident Juncture", cel mai mare de la sfârşitul Războiului Rece, în Norvegia, în nordul Oceanului Atlantic şi în zona Mării Baltice. În replică, Rusia a transmis că va efectua teste balistice în largul Norvegiei.

Citește și: Firma lui Videanu ‘a dat atacul’ la Primăria Capitalei- Ce contract au semnat și la ce sumă se ridică valoarea acestuia

"Este vorba de un exerciţiu necesar, pentru a transmite un mesaj puternic de unitate", a declarat Jens Stoltenberg, prezent la Exerciţiul "Trident Juncture", la care participă 50.000 de militari din cele 29 de ţări membre NATO, din Finlanda şi Suedia. "Nu este vorba de o situaţie specifică Războiului Rece; scopul este de a preveni, nu de a provoca", a subliniat Stoltenberg, citat de agenţia Associated Press.

"Am fost înştiinţaţi săptămâna trecută despre testele balistice ruse programate în apropiere. Rusia are forţe navale semnificative în această zonă. Mă aştept ca Rusia să se comporte în mod profesionist", a insistat Jens Stoltenberg.

Citește și: Bucureștenii au parte și anul acesta de târgul de Crăciun! Câți bani a bagat Primăria Capitalei

NATO a mobilizat 65 de nave militare, 250 de avioane şi 10.000 de vehicule, simulând un plan de restabilire a suveranităţii Norvegiei după atacul unui "agresor fictiv". În paralel, portavionul american Harry S. Truman şi grupul naval aferent vor efectua manevre în zona Arctică.

Administraţia Vladimir Putin a avertizat că va riposta la manevrele militare NATO efectuate la doar câteva sute de kilometri de frontierele Rusiei. Armata rusă va efectua teste cu rachete în apele internaţionale, în largul Norvegiei, în perioada 1-3 noiembrie.

Citește și: Dăncilă iese la rampă: Ce se întâmplă, de fapt, cu deficitul bugetar

Relaţiile dintre Rusia şi Alianţa Nord-Atlantică sunt tensionate de mulţi ani, din cauza extinderii NATO şi a crizelor din Ucraina şi Siria. Recent, Administraţia Vladimir Putin a condamnat decizia preşedintelui Donald Trump privind eventuala retragere a Statelor Unite din Tratatul Forţelor Nucleare Intermediare (INF). În acest context, fostul preşedinte sovietic Mihail Gorbaciov a îndemnat aliaţii Statelor Unite să nu devină "rampe de lansare a rachetelor americane". Mihail Gorbaciov a amintit că Tratatul INF şi seria de Tratate pentru Reducerea Armamentului Strategic (START) au facilitat diminuarea substanţială a numărului bombelor atomice ruse şi americane. Ministerul rus de Externe a avertizat că abordarea conflictuală a Alianţei Nord-Atlantice faţă de Rusia riscă să genereze o nouă cursă a înarmării.

Citește și: Ce super-cadou i-a făcut Liviu Dragnea fiului său, Valentin Dragnea-Este cel mai nou din România

La rândul său, Uniunea Europeană a atras atenţia Administraţiei Donald Trump că decizia de retragere a Statelor Unite din Tratatul Forţelor Nucleare Intermediare (INF) va genera "instabilitate" şi o "cursă a înarmării", cu efecte asupra ţărilor europene.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.