Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Ochii NATO sunt ațintiți spre Balcani: 'Pristina trebuie să dezescaladeze'

guim.co.uk
Kosovo

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a cerut Kosovo duminică să calmeze tensiunile cu Serbia, la două zile după ce au izbucnit confruntări violente între poliţia kosovară şi sârbii care se împotrivesc instalării în funcţie a unor primari albanezi în urma unor alegeri boicotate de minoritatea sârbă, transmite Reuters, conform Agerpres.

Stoltenberg a spus că a discutat despre situaţia din Kosovo şi cu şeful diplomaţiei europene Josep Borrell şi le-a cerut autorităţilor de la Belgrad şi Pristina să se angajeze într-un nou dialog mediat de UE. "Pristina trebuie să dezescaladeze şi să nu întreprindă paşi unilaterali, destabilizatori", a indicat secretarul general al NATO într-un mesaj pe Twitter.

Sârbii, care sunt majoritari în nordul Kosovo, resping declaraţia de independenţă faţă de Serbia formulată de Kosovo în anul 2008 şi au refuzat să participe în aprilie la alegerile locale în urma cărora candidaţii albanezi au câştigat în patru municipalităţi. Din cauza boicotului sârb, prezenţa la urne a fost de doar 3,5%.

Prin urmare, etnicii sârbi spun că nu vor accepta primari care nu-i reprezintă. Trei din cei patru noi primari albanezi au intrat vineri în sediile primăriilor sub protecţia poliţiei kosovare, în timp ce protestatarii sârbi atacau cu pietre şi alte obiecte forţele de ordine care au recurs la gaze lacrimogene şi tunuri cu apă pentru a-i dispersa.

Situaţia rămânea tensionată şi duminică, în timp ce poliţişti kosovari puternic înarmaţi păzeau cu vehicule blindate sediile primăriilor.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.