Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Navă rusă care transporta îngrășăminte, reținută într-un port finlandez

Facebook Constanta Port
navă port constanța

Nava rusă Swem, care transporta o încărcătură cu îngrășăminte, a fost reținută în portul finlandez Kotka, fiind suspectată de încălcarea sancțiunilor UE împotriva Rusiei, a informat miercuri postul de televiziune finlandez Yle, potrivit TASS.

"În cooperare cu autoritățile, am constatat că încărcătura include îngrășăminte aparținând probabil unei persoane incluse în lista de sancțiuni a UE. Conform normelor UE, bunurile trebuie înghețate în caz de depistare", a declarat Pia Sarivaara, liderul grupului. echipa de sancțiuni de la Ministerul finlandez de Externe.

Nava se află în prezent în afara portului și așteaptă permisiunea guvernului finlandez pentru a-și continua călătoria. Potrivit oficialului, nava va avea voie să părăsească apele finlandeze dacă se îndreaptă către o țară terță și încărcătura sa este necesară pentru producția de alimente.

CEO-ul portului Kotka, Kimmo Naski, a declarat că este prima dată când o navă de marfă este reținută în porturile finlandeze, fiind suspectată de încălcarea sancțiunilor UE. Potrivit datelor neoficiale, la bord ar putea exista până la 20.000 de tone de îngrășăminte. Valoarea mărfurilor pe piața mondială ar putea varia între 10 și 12 milioane de euro.

Acordurile de export de alimente din Ucraina au fost semnate pe 22 iulie 2022 la Istanbul pentru o durată de 120 de zile și au fost prelungite cu încă 120 de zile în noiembrie. Unul dintre acorduri stabilește o procedură pentru exportul de cereale din porturile controlate de Kiev din Odesa, Cernomorsk și Yuzhny. Rusia și ONU au încheiat, de asemenea, un memorandum pentru ca ONU să lucreze în vederea ridicării restricțiilor la exportul de produse agricole și îngrășăminte rusești pe piețele mondiale. Rusia a spus că memorandumul nu a fost îndeplinit.

Sâmbăta trecută, pe fondul rapoartelor părților la acordul cu cereale că acesta ar fi fost prelungit pentru încă 120 de zile, purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe, Maria Zakharova, a declarat pentru TASS că Rusia a fost de acord să prelungească acordul cu cereale doar pentru 60 de zile. Anterior, în urma discuțiilor de la Geneva, adjunctul ministrului rus de externe Serghei Verșinin a remarcat că timpul ar fi suficient pentru o evaluare obiectivă a modului în care ONU își pune în aplicare asigurările pentru a asigura deblocarea exporturilor de produse agricole și îngrășăminte rusești către piața mondială.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.