Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Nava umanitară Sea-Watch, cu 42 de migranţi blocaţi la bord de 13 zile, e un butoi cu pulbere: Captivii vor să spargă blocada italiană

METRO
nava bosfor

Tensiunea era în creştere marţi la bordul navei umanitare Sea-Watch, care ameninţă să forţeze blocada italiană din largul insulei Lampedusa pentru a debarca cei 42 de migranţi blocaţi la bord de 13 zile, relatează AFP, potrivit agerpres.ro.

"Voi intra în apele italiene şi îi voi duce la loc sigur pe Lampedusa", a declarat căpitanul Carola Rackete, într-un interviu publicat marţi de cotidianul italian La Repubblica.

Ea a precizat că aşteaptă decizia Curţii Europene a Drepturilor Omului (CEDO) de la Strasbourg, care urmează să se pronunţe marţi după-amiază privind o cerere de "măsuri provizorii" depusă de ONG-ul german Sea-Watch.

Tânăra germană de 31 de ani care ocupă postul de căpitan riscă să fie urmărită în justiţie pentru ajutor adus imigraţiei clandestine, precum şi confiscarea navei şi o amendă de 50.000 de euro, conform unui nou decret al ministrului italian de interne, Matteo Salvini.

Citește și: Codrin Ștefănescu, avertizează! ‘Sper ca regulile să nu se schimbe în timpul jocului’

"În ceea ce mă priveşte, Sea-Watch nu va ajunge în Italia, poate rămâne acolo până la Crăciun şi Anul Nou", a afirmat marţi dimineaţă omul forte din guvernul italian, care arată cu degetul spre Olanda, ţara sub pavilionul căreia navighează Sea-Watch.

"S-au făcut 13 zile, ar fi avut timp suficient să ajungă în Olanda şi să revină", a adăugat Salvini, acuzând ONG-ul că îi ţine pe migranţi "ostatici" în scopul unei provocări politice.

Din cei 53 de migranţi salvaţi pe 12 iunie de Sea-Watch în largul Libiei, Italia a acceptat să debarce 11 persoane vulnerabile (copii, femei, bolnavi), a reamintit el.

"Acum ajunge! Indiferent ce ne spune Strasbourgul (CEDO - n.r.), cu o mare serenitate, ne vom menţine linia (...) Imaginaţi-vă ce-ar fi dacă o ţară ca Italia, a 2-a putere industrială a Europei, ar lăsa un ONG să dicteze regulile privind imigraţia", a mai spus ministrul.

Citește și: Dezvăluiri despre Tudorel Toader! Studenții au decis să scoată la iveală secretele acestuia

La faţa locului, preotul parohiei din Lampedusa, unde Liga lui Salvini a obţinut 45% din voturi la alegerile europene din mai, protestează de mai multe zile în faţa bisericii, pentru a solicita debarcarea migranţilor, printre care se află în continuare trei minori.

Zeci de oraşe germane s-au declarat gata să-i primească pe migranţi, iar episcopul din Torino, Cesare Noviglia, a anunţat luni că dioceza sa propune să-i preia pe aceştia.

Citește și: Rareș Bogdan surprinde! Reacție legată de principalul rival

Într-o înregistrare video difuzată de ONG, un imigrant din Coasta de Fildeş a lansat un apel: "Nu mai putem rezista, suntem ca într-o închisoare, pentru că suntem privaţi de tot (...). Ajutaţi-ne, gândiţi-vă la noi".

În luna ianuarie, 32 de migranţi salvaţi de Sea-Watch au rămas blocaţi timp de 18 zile la bordul navei înainte de a putea debarca în Malta datorită unui acord de repartiţie între mai multe ţări europene.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.